DAVOS - Američki predsjednik Donald Trump ponovno je u petak naglasio svoje načelo "Amerika na prvom mjestu", kazavši na summitu svjetskih poslovnih i političkih čelnika u Davosu da se SAD više "neće praviti da ne vidi" nepoštene trgovinske prakse.

Trump je prvi američki predsjednik u 18 godina koji se obratio godišnjem skupu najbogatijih i najmoćnijih ljudi na svijetu u tom švicarskom skijalištu, zatvorivši ga govorom u kojem je kazao da su Sjedinjene Države "otvorene za poslovnu suradnju".

"Sada je najbolje vrijeme da donesete svoj novac, svoja radna mjesta, svoje poslove u Ameriku", rekao je, istaknuvši poboljšanu investicijsku klimu koju je postigao smanjenjem poreza i birokracije.

"Nakon godina stagnacije, SAD ponovno bilježi snažan gospodarski rast", rekao je. "Svijet je svjedok ponovnog procvata snažne i prosperitetne Amerike."

Trump je ponovno naglasio da će uvijek promicati načelo "Amerika na prvom mjestu", kao što očekuje da to čine i drugi svjetski čelnici kada su u pitanju njihove države. "Amerika na prvom mjestu ne znači sama Amerika. Kada SAD raste, raste i svijet", rekao je.

No brzo se prebacio na drugu temu i zatražio strožu provedbe trgovinskih pravila, optužujući neimenovane zemlje za nepoštenu trgovinsku praksu, uključujući krađu intelektualnog vlasništva i državne potpore industriji.

"Provodit ćemo naše trgovinske propise i obnoviti integritet trgovinskog sustava. Samo inzistirajući na pravednoj i recipročnoj trgovini možemo stvoriti sustav koji funkcionira ne samo za SAD nego za sve nacije", rekao je.

"SAD se više neće praviti da ne vidi nepoštene trgovinske praske", rekao je.

"Ne možemo imati slobodnu i otvorenu trgovinu ako neke zemlje iskorištavaju sustav na račun drugih. Mi podržavamo slobodnu trgovinu, ali ona mora biti poštena i recipročna."

Premda se protivi multilateralnim trgovinskim sporazumima, Trump je kazao da će SAD razmotriti "uzajamno korisne" bilateralne trgovinske sporazume s pojedinim zemljama.

To bi moglo uključivati zemlje koje su potpisale Transpacifički trgovinski sporazum iz kojeg je se SAD povukao, rekao je, dodajući da će također razmotriti kolektivne pregovore s njima ako to bude u američkom interesu.

Prije posjeta Davosu, Trump je, primjerice, nametnuo 30-postotne carine na uvozne solarne ploče, kao jednu od prvih jednostranih restrikcija u sklopu šireg protekcionističkog plana.

Istup američke administracije u Davosu izazvao je pravu buru, posebice zbog izjave ministra financija Stevena Mnuchina, koji je ovaj tjedan rekao da SAD ima koristi od slabijeg dolara zbog čega će američki izvoz biti jeftiniji.

Dolar je zbog te njegove izjave još više pao što je izazvalo velike kritike Europske središnje banke i drugih čelnika, koji smatraju da takvim izjavama kojima ruše svoje valute zemlje krše nepisana pravila o uravnoteženoj trgovini.

Trump je u četvrtak rekao da u konačnici želi da dolar bude snažan, čime mu je nakratko podigao vrijednost.

Američki dužnosnici pokušali su objasniti da je Mnuchin iznio primjedbu o utjecaju slabijeg dolara, a ne najavu nove politike rušenja njegove vrijednosti.

(Hina)