Britanska akademija Royal Society pokušat će izraditi mapu znanstvene budućnosti i njezine primjene u budućnosti, najavio je u ponedjeljak u Londonu voditelj projekta Chris Llewellyn Smith.

"Vrijeme je da procijenimo (...) kakav će biti razvoj suradnje znanosti i tehnologije i kako se najbolje može koristiti za rješavanje globalnih problema kao što su širenje bolesti, onečišćenje i klimatske promjene", rekao je Llewellyn Smith.

Objasnio je da sve više zemalja ulaže u razvoj znanstvenih kapaciteta te da raste međunarodna suradnja i mijenja se priroda te suradnje.

Projekt izgradnje znanstvene mape budućnosti trebao bi pomoći korporacijama, akademicima i političkim liderima da se uhvate u koštac s nekima od gorućih problema Zemlje s boljim razumijevanjem znanosti, njezine primjene i učinaka.

Royal Society s 350-godišnjom poviješću jedna je od najstarijih i najuglednijih znanstvenih akademija, a među njezinim članovima više je od 60 dobitnika Nobelove nagrade. Ta ustanova je pomicala granice ljudskog znanja zahvaljujući svojim bivšim slavnim članovima kao što su Isaac Newton, Charles Darwin i Albert Einstein. (Hina)