U nedjelju je završilo još jedno izdanje regate Sveti Nikola koju već 28 godina organizira jedriličarski klub Vega. Ove godine ispred Pule zajedrio je rekordni broj jedriličara koji su se natjecali u 4 klase. Unatoč nešto lošijim uvjetima nego prethodnih godina uspješno su odjedrena 4 plova, u svim klasama osim klase laser 4.7 koja je odjedrila 3 plova. 

Jutro nije obećavalo, krenulo je s maglom i bonacom, no organizatori su ipak odlučili jedriličare izvesti na more. Pokazalo se da nisu pogrešili - oko 10 sati zapuhao je lagani vjetar i omogućio održavanje regate.

POBJEDNICI - Djevojke pobjedile u najbrojnijim klasama

U klasi optimist između 393 jedriličara najbolje se snašla europska viceprvakinja Lisa Vucetti iz Italije koja je nadmoćno, sa pobjedama u svim plovovima imala minimalan broj bodova- 3. Lisa je, naravno, pobjedila i u konkurenciji jedriličarki. O drugom I trećem mjestu odlučivale su nijanse te su oba natjecatelja imala 4 boda. Drugi je završio Francuz Schemmel Zou, a treći Talijan Demurtas Alex.

Posebne nagrade pripale su najmlađim natjecateljima ove regate, a to su Una Krivić - Uljanik Plovidba i David Nicoletti Horizont.

Najbolji hrvatski jedriličar je Tristan Tol iz Vege, a najbolja jedriličarka Ema Grabar iz Uljanika koja je ujedno i pobjedica u kategoriji djevojčica do 12 godina. Puljanin Grigor Pettner koji jedri za lošinjski klub Jugo završio je na 24.mjestu, Edi Jurman, Marko Gomerčić (oboje Uljanik) su 46. i 54., Nika Fornažar iz Horizonta je 58. ujedno i 2.djevojčica do 12 godina, Mija Močinić (Uljanik) je 78, Katja Rabak (Vega) 87.

U prijelaznoj klasi laser 4.7 u kojoj jedriličari nakon klase optimist skupljaju iskustvo kako bi mogli zajedriti u olimpijskim klasama odjedrilo se 3 plova što je značiko da, nažalost nije bilo odbacivanja najlošijeg jedrenja. U ovoj klasi kao i u Optimistu na čelu flote završila je jedriličarka, Alenka Valencic iz Izole koja je iza sebe ostavila 101 jedriličara. Najbolji istarski jedriličar su iz Vege Tedi Leornadelli na 24.mjestu, a jedriličarka Lea Rakovac na 25. koja je ujedno 7 djevojka.

U klasi laser radial pobjednik je Grk Georgios Papadakos, Dren Dejanović (Uljanik) je 44., a Luka Kaic (Vega) 63.   

U olimpijkoskoj klasi Laser standard, među trinaest iskusnih jedrilicara najbolji je bio Božidar Golubic sa pobjedama u svim plovovima.  

U kratkoj izjavi za kraj, dok se još uvijek zbrajaju dojmovi, u Vegi su sigurni u jedno: "Danas počnu pripreme za 29. izdanje Svetog Nikole na kojem se nadamo da će nastupiti 600 jedriličara".  

(iPress)