Hrvatska nogometna reprezentacija na korak je do plasmana na Europsko prvenstvo 2020. godine nakon što je u susretu 6. kola E skupine pred 33.000 gledatelja na stadionu Poljud pobijedila Mađarsku sa 3-0.

Pogotke su za Hrvatsku postigli Luka Modrić (5) i Bruno Petković (24, 42). Ivan Perišić je u 55. minuti promašio kazneni udarac, a Mađar Laszlo Kleinheisler je isključen u 57. minuti.

Hrvatska nogometna reprezentacija vratila se pobjednički nakon četiri i pol godina na splitski Poljud, a u ozračju prepunog stadiona i 33 tisuće navijača izabranici Zlatka Dalića su svladali Mađarsku s uverljivih 3-0. Svjetski doprvaci su rutinski dominirali od prve minute i pitanje pobjednika niti jednog trenutka nije bilo upitno, a Hrvatska je do pobjede došla u prvom dijelu kada su kaznili sve pogreške Mađara.

"Vatreni" su konačno prekinuli i "crni" niz sa Poljuda, gdje su od 12 odigranih utakmica do večeras dobili samo jednu. Također, pobjeda protiv Mađarske Hrvatsku odvodi nadomak plasmana na EURO, koji mogu osigurati već u nedjelju u Walesu - i prije zadnje utakmice u skupini sa Slovacima u Rijeci.

"Vatrene" su na tribinama splitskog stadiona bodrili i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Dalić je utakmicu ipak započeo s iskusnim Rakitićem i Rebićem, dok su na klupi ostali Vlašić i Brekalo.

Dvoboj je započeo idealno za Hrvatsku, golom već u 5. minuti. Kapetan Modrić je ukrao loptu neopreznom stoperu Kadaru, sjurio se prema vratima i lako svladao mađarskog vratara. U 24. minuti nova greška mađarske obrane i Hrvatska vodi s 2-0. Rebić je oduzeo loptu Lovrencsicsu i brzo proslijedio loptu do Petkovića, koji petom vara vratara Gulascija. U 40. minuti veliku priliku je propustio Petković, koji je minijaturom prošao Kadara i uputio udarac s pet metara koji Gulacsi zaustavlja nogom. No, u 42. minuti Petković dolazi do drugog gola na utakmici - Perišić je oštro ubacio s desne strane, Kadar nespretno zahvaća loptu koja vara Gulacsia, a Petković krajnim naporom ipak zahvaća loptu koja odsjeda u mreži. Tako je Hrvatska iz četiri prilike u prvom dijelu stigla do tri gola, a u sva tri postignuta pogotka kumovale su pogreške mađarskih defenzivnih igrača.

U 54. minuti Kleinheisler ruši Rebića u kaznenom prostoru, a Perišićev udarac s 11 metara brani Gulasci. U 57. minuti zbog prigovora Kleinheisler dobija crveni karton, a u 67. minuti praćen ovacijama poljudskog stadiona iz igre izlazi Luka Modrić. U igru su ušli i Vlašić i Brekalo, čiji udarac u 82. minuti brani Gulacsi, a u 85. minuti Kovačić pronalazi Rebića, čiji udarac iskosa prolazi tik pored vratnice. U 90. minuti udarac Orbana glavom prolazi pored vratnice u najopasnijem pokušaju Mađara u cijeloj utakmici.

U drugom susretu iz naše skupine Slovačka i Wales su u Trnavi odigrali 1-1.

Gosti su poveli u 25. minuti golom Kieffera Moorea, a izjednačio je Juraj Kucka u 53. minuti. Slovaci su od 88. igrali bez isključenog Norberta Gyombera.

Hrvatska vodi na ljestvici sa 13 bodova, Slovačka je druga sa 10 bodova, Mađarska ima devet, a Wales sedam bodova, ali i utakmicu manje. Na začelju je Azerbajdžan s jednim bodom.

U idućem kolu "vatreni" će u nedjelju gostovati u Cardiffu kod Walesa, a do konca kvalifikacija Hrvatsku očekuje još utakmica protiv Slovačke u Rijeci 16. studenog.

HRVATSKA - MAĐARSKA 3-0

Pred 33.000 gledatelja na stadionu Poljud sudio je Orsato iz Italije.

Strijelci: 1-0 Modrić (5), 2-0 Petković (24), 3-0 Petković (42)

Promašeni penal: Perišić (55)

Crveni karton: Kleinheisler (57)

HRVATSKA: Livaković - Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić - Rakitić (Vlašić, 73), Modrić (Kovačić, 67), Brozović - Rebić, Perišić (Brekalo, 61), Petković

MAĐARSKA: Gulacsi - Kádár (Lang, 46), Orban, Korhut, Lovrencsics - Vida, Kleinheisler - Sallai (Varga, 76), Holman, Dzsudzsák (Nagy, 60) - A. Szalai

Dalić oduševljen atmosferom na Poljudu

Izbornik hrvatske vrste Zlatko Dalić nije skrivao oduševljenje atmosferom koja je vladala na tribinama poljudskog stadiona kazavši kako u povijesti naša reprezentacija nije igrala nikad u boljem ambijentu.

Hvala Splitu, Dalmaciji i Hrvatskoj. Ovo je samo dokaz da zajedno možemo sve i da nogomet čini čuda," naglasio je hrvatski strateg dodavši: "Mislim da se u povijesti Hrvatske utakmica nije igrala u boljem ambijentu i u boljem navijanju. Nije bilo baklji, nije bilo galame i ružnih povika. Ovo je samo dokaz koliko Split i Dalmacija žele i vole reprezentaciju. To je bio moj cilj, dovesti Hrvatsku u Split i to sam ostvario. Ako ostanem izbornik Hrvatska će opet igrati ovdje. Možda već za dva mjeseca."

Dalić je čestitao i svojim igračima na sjajnoj predstavi.

"Želim čestitati i našim igračima na sjajnoj utakmici i na tri boda. Pokazali smo snagu i kvalitetu."

"Vatreni" nemaju previše vremena za slavlje jer ih za tri dana očekuje gostovanje u Walesu. Dalić je naglasio kako će naša reprezentacija i u Cardiffu ići na pobjedu kojom bismo osigurali plasman na Europsko prvenstvo. Najavio je kako će u utakmici protiv Walesa malo drukčije položiti momčad kako se ne bi ponovila loša igra kao protiv Azerbejdžan nakon sjajne pobjede naše reprezentacije protiv Slovačke.

"Brzo dolazi nova utakmica, nikome nije lako igrati za tri dana. Za utakmicu protiv Walesa ćemo pozvati Filipa Bradarića, jer Brozović ima tri žuta kartona. Očekujem dobru utakmicu i neće nam se ponoviti Azerbajdžan," kazao je.

Nije se želio previše osvrtati na ishod druge utakmice u skupini, remija Slovačke i Walesa (1-1).

"Svejedno je kako drugi igraju. Nama je najvažnije da odlučujemo sami o sebi. Moramo osvojiti 15 bodova, pobjeda u Cardiffu nam osigurana odlazak na EP. Samo razmišljamo o toj pobjedi nad Walesom i plasmanu na Euro", dodao je Dalić.

Odgovarajući na pitanja Dalić je objasnilo kako je Rebića i Rakitića uvrstio u igru protiv Mađarske iako trenutačno nisu u prvim postavama Milan i Barcelone, jer, kako je objasnio nastupi za reprezentaciju su specifični.

"Rakitić nam se fenomenalno vratio, a Rebić je možda bio i najbolji pojedinac na utakmici. Pogodili smo s njima dvojicom i ne bi bilo dobro da su oni propustili ovu utakmicu," kazao je Dalić. Dodao je kako se Rebić i Perišić poznaju u dušu te da je to urodilo plodom u ovoj utakmici. Za Vlašića i Brekala je istaknuo kako svojim igrama zaslužuju nastup u reprezentaciji ali za njih još ima vremena.

"Vlašić i Brekalo su potentni igrači koji nam donose veliku energiju, oni su budućnost hrvatske reprezentacije i u njima dvojici imat ćemo vrhunske nogometaše," kazao je Dalić.

Također je naglasio kako je Hrvatska u Bruni Petrović, koji je u ovoj utakmici postigao dva gola, dobila kompletnog igrača.

"Mi smo i ranije imali vrhunskih napadača, ali Bruno je jedan od najkompletnijih. On ima tehniku, visinu, skok, osjećaj za gol i ako nastavi ovako raditi i slušati trenera Bjelicu onda će biti veliki igrač od velike koristi i Dinamu i reprezentaciji," kazao je Dalić.

Novinare je zanimalo može li Hrvatska i na EP-u ostvariti rezultat kao na World Cupu u Rusiji. No, Dalić je bio oprezan.

"Prvo se želimo plasirati na europsko prvenstvo. Ako do tada nađemo još nekoliko mladih igrača i sačuvamo stare senatore, imamo izglede za veliki rezultat. No, još je rano za razmišljanja o tome."

Druženje s novinarima Dalić je završio spomenuvši i kapetana Dinu Miškića koji je nestao na Altantiku nakon potapanja broda.

"Reprezentacija se pridružuje željama i molitvama da potraga bude uspješna i da nam se kapetan Dino vrati živ", rekao je Dalić.

Mađarski izbornik, Marco Rossi bio je razočaran igrom svoje momčadi.

"Od prve minute igrali smo očajno. Nismo se borili, nismo vršili pritisak i Hrvatska je zasluženo pobijedila večeras. Uopće nismo igrali nogomet, već smo promatrali kako to rade hrvatski igrači."

Usprkos poraz Mađarska još uvijek nije izgubile sve izglede za plasman na EURO.

"Nećemo sada plakati. Do kraja kvalifikacija imamo još dvije utakmice i borit ćemo se do kraja, ali moramo popraviti puno stvari", rekao je talijanski stručnjak.

Na korak do europskog prvenstva 2020.

Hrvatska nogometna reprezentacija na korak je do plasmana na Europsko prvenstvo 2020. godine nakon što je u susretu 6. kola E skupine pred 33.000 gledatelja na stadionu Poljud pobijedila Mađarsku sa 3-0.

Svjetski doprvaci vode na ljestvici skupine sa 13 bodova, Slovačka je druga sa 10 bodova, Mađarska ima devet, a Wales sedam bodova, ali i utakmicu manje. Na začelju je Azerbajdžan s jednim bodom.

Do kraja kvalifikacija svaka reprezentacija ima po još dva ispita, izuzev Velšana ispred kojih su još tri susreta.

Podsjetimo, plasman na EURO 2020. izborit će dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine.

Hrvatska već u nedjelju u Cardiffu može sve riješiti i osigurati EP, a ako ne uspije ostaje joj još jedna prilika, 16. studenog na Rujevici protiv Slovačke.

U slučaju pobjede u Walesu, odabranici Zlatka Dalića imali bi 16 bodova i osigurali bi plasman na EURO koji će se iduće godine održati u 12 europskih zemalja. Do 16 bodova mogu i Slovaci, koji bi morali kod kuće pobijediti Azerbajdžan, a potom osvojiti i tri boda na Rujevici. No da bi skinuli Hrvatsku s prvog mjesta morali bi u Rijeci nadoknaditi poraz 0-4 iz Trnave.

U slučaju da Hrvatska u nedjelju osvojio bod, odluku bi odgodila do 16. studenog i dvoboja protiv Slovačke. Bio bi to susret u kojem bi nama bio dovoljan i bod, dok bi Slovaci morali juriti po tri boda.

Naravno, najgore bi bilo kada bi Dalićevi odabranici u nedjelju doživjeli poraz. Tada bi se i Velšani vratili u igru, pa bi se situacija zakomplicirala jer bi se za dva mjesta borile četiri reprezentacije. No, svjetski doprvaci bi i u toj situaciji imali sve u svojim rukama, utakmicu sa Slovacima na svom terenu u kojoj bi nam bod bio dovoljan.

U slučaju pobjede protiv Hrvatske i Azerbajdžana, Wales bi došao na 13 bodova, a Mađarska, ako u nedjelju pobijedi Azere imala bi 12 bodova. No u zadnjem kolu Wales i Mađarska igraju međusobno i samo nas jedna ekipa može preskočiti. Slovaci bodom na Rujevici i pobjedom protiv Azerbajdžana, također dolaze na 14 bodova, ali uz slabiji međusobni skor od Hrvatske.

Za nas je najgora opcija poraz ili remi protiv Walesa i poraz od Slovačke na Rujevici. U takvom raspletu iznad "Vatrenih" u isto vrijeme mogu Wales ili Mađarska, te Slovačka.

LJESTVICA:
1. HRVATSKA 6 4 1 1 13-5 13
2. Slovačka 6 3 1 2 10-8 10
3. Mađarska 6 3 0 3 7-9 9
4. Wales 5 2 1 2 5-5 7
5. Azerbajdžan 5 0 1 4 5-13 1

RASPORED DO KRAJA
13. listopada:
Wales - HRVATSKA
Mađarska - Azerbajdžan

16. studenog:
HRVATSKA - Slovačka
Azerbajdžan - Wales

19. studenog:
Slovačka - Azerbajdžan
Wales - Mađarska

(Hina)