Darijo Srna, dugogodišnji kapetan hrvatske nogometne reprezentacije i rekorder sa 134 nastupa u reprezentativnom dresu, u petak je na konferenciji za medije u Kijevu objavio da završava igračku karijeru te da se vraća u Šahtar, gdje će biti u ulozi pomoćnog trenera. 

"Dragi navijači, prijatelji, treneri. Htio bih zahvaliti ovim putem svojim roditeljima, braći, supruzi, djeci i ljudima koji su bili uz mene cijelu moju karijeru. Bez njih bi bilo jako teško napraviti ovo što sam ja napravio. Ponosan sam na sve njih, ponosan sam na sebe. U svom životu ništa ne bi mijenjao", rekao je na početku svog obraćanja 37-godišnji nogometaš koji je svoj profesionalni put započeo u GOŠK-u iz Gabele, nastavio u Neretvi iz rodnog Metkovića, a potom preselio u splitski Hajduk, u kojem je proveo prve četiri seniorske sezone.

Najveći dio karijere, čak 15 godina, Srna je nosio dres Šahtara iz Donjecka za koji je odigrao 536 utakmica, postigao 49 pogodaka i osvojio 26 trofeja među kojima se ističe Kup UEFA-e, današnja Europska liga, osvojen 2009. godine. S Hajdukom je bio prvak 2001. godine i dvaput osvajač hrvatskog Kupa.

Igračku karijeru zaključio je u dresu talijanskog prvoligaša Cagliarija za koji je odigrao 26 utakmica u Serie A te poseban dio svog oproštajnog govora posvetio upravo njemu.

"Prošla sezona, kada sam bio jedan od vas, ostat će posebna za mene. Nikada neću zaboraviti podršku i prijateljstvo koje sam osjećao među vama. Nikada neću zaboraviti ljubav navijača i kluba. Želim vam sve najbolje u danima i godinama, kako na terenu tako i izvan njega."

"Zahvaljujem se svim trenerima koji su me vodili kroz karijeru. Svatko od njih je dao svoj doprinos u mom razvoju, i kao čovjeka i kao igrača. Bilo je lijepih perioda, bilo je ružnih, ali to je sve dio života. Ponosan sam na sve. Zahvaljujem se svim navijačima u Hrvatskoj, svim svojim suigračima iz reprezentacije, suigračima iz klubova. Upoznao sam divne ljude, velike igrače i bila mi je čast igrati s njima. Na kraju karijere se vraćam kući, okrećem svoju novu stranicu u životu. Probat ću pomoći svom klubu Šahtaru na drugoj funkciji", zaključio je Srna koji će biti pomoćnik Portugalcu Luisu Castru.

Igrajući za hrvatsku reprezentaciju Srna je postao rekorder sa 134 nastupa u kojima je postigao 22 pogotka. Kapetansku vrpcu preuzeo je od Nike Kovača nakon Eura 2008. godine, na kojem je s Hrvatskom ostvario svoj najveći rezultat plasmanom u četvrtfinale, u kojem je Hrvatska na šokantan način poražena od Turske raspucavanjem jedanaesteraca.

Srna je za reprezentaciju debitirao u prijateljskoj utakmici protiv Rumunjske u 20. studenog 2002. godine, a posljednji nastup imao je u osmini finala Eura 2016. u Francuskoj, gdje je Hrvatska ispala od kasnijeg europskog prvaka Portugala, primivši pogodak pred kraj produžetka.

U reprezentativnoj karijeri je sudjelova na četiri europska prvenstva (2004., 2008., 2012. i 2016.) te dva svjetska prvenstva (2006. i 2014.).

(Hina)