U nastupu na 16. međunarodnoj biciklističkoj etapnoj utrci ‘Istarsko proljeće’ koja se u tri etape, ukupne dužine 479 kilometara, vozila Istrom a u kojoj je sudjelovalo 176 biciklista, članova 29 biciklističkih ekipa iz Europe i ‘ostatka’ svijeta a koja je upisana u kalendar Svjetske biciklističke organizacije i boduje se za Svjetski kup, najbrži je bio Austrijanac Felix Gall, član Development Team koji je za 10,50:22 sati prošao stazu cestama Istre koja se, nakon prologa u Umagu, vozila još od Poreča do Pazina u dužini od 161 kilometar, od Vrsara do Oprtlja u dužini od 162 kilometar i od Pazina do Umaga u dužini od 156 kilometara.

Dugo mjesto u generalnom plasmanu 16. Istarskog proljeća osvojio je Mađar Attila Valter, član ekipe CCC Development Team koji je stazu ovogodišnjeg Istarskog proljeća odpedalirao su vremenu pobjednika 10.50: 27 sati, zakasnivši na cilj za pobjednikom samo 0,05 stotinki.

Na treće mjesto plasirao se Nijemac Georg Zimmerman, član ekipe Tirol KTM Cycling Teama, koji je ciljnu ravninu u umaškom Stella marisu prošao u vremenu 10,50:33 zakasnivši za pobjednikom 0,11 stotinki.

Pobjednik posljednje, treće etape ovogodišnjeg izdanja Istarskog proljeća koja se vozila u nedjelju, od Pazina do Umaga, u dužini od 156 kilometara je Talijan Andrea Guardini član talijanske ekipe Bardiani CSF prošavši stazu u vremenu od 3,30:07 sati. Ciljnu ravninu, kao drugi, prošao je u vremenu pobjednika norveški biciklista Olav Hjemsaeter, član ekipe Team Coop, dok je treće mjesto također u vremenu pobjednika zauzeo Talijan Nicolas Dalla Valle, član ekipe Tirol KTM Cycling Team.

Šprint na cilj treće etape bio je izuzetno dinamičan, što potvrđuje i rezultat, budući je s vremenom pobjednika treće etape u cilj uletjelo još 95 biciklista među kojima je bio i Antonio Barac član ekipe Meridiana Kamen Team iz Pazina. Prema informacijama sudačke ekipe koja je pratila utrku, biciklisti su odradili Istarsko proljeće vrlo temperamentno budući se prosječna brzina biciklista, u sve tri etape, ‘kretala’ oko 44,5 kilometara na sat!

U generalnom plasmanu ovoljetnog Istarskog proljeća, žutu majicu osvojio je Felix Gall, zelenu majicu Miguel Heidemann a plavu majicu Stephan Rabitsch.

Pobjednicima su trofeje uručili u umaškom Stella Marisu dožupanica Giusppina Rajko, dogradonačelnik Umaga Ivan Belušić te predsjednik Hrvatskog biciklističkog saveza Tomislav Zadro dok je po završetku druge etape u Oprtlju pobjedniku trofej uručio načelnik općine Oprtalj Aleksander Krt.

Šesnaesto izdanje Istarskog proljeća održano je u organizaciji BK Meridiana Kamen Team iz Pazina uz brojnu ekipu suradnika. Sigurnosti biciklista na stazi odlično su ‘odradili’ djelatnici PP Poreč, Buje i Umag, kako čuvajući biciklističku karavanu na istarskim prometnicama tako i pri regulaciji prometa u gradovima i naseljima kroz koje su biciklisti prolazili.

(iPress)