Nogometaši Hrvatske plasirali su se u finale SP u Rusiji nakon što su u srijedu u Moskvi u polufinalnom susretu svladali Englesku sa 2-1 nakon produžetaka, a pobjednički gol zabio je Mario Mandžukić u 109. minuti.

Prva opasna situacija na utakmici, u 5. minuti, rezultirala je pogotkom za Engleze. Luka Modrić je blizu 16-erca srušio Dele Allija, a Kieran Trippier je iz slobodnog udarca sa 20 metara zatresao mrežu.

U drugom poluvremenu Hrvatska je zaigrala bolje i počele su se redati prilike. Prvo je u 65. minuti Perišić odapeo s vrha 16-erca, ali loptu je na putu do mreže uspio blokirati Walker.

Hrvatska dolazi do izjednačenja u 68. minuti. Vrsaljko je ubacio u peterac, a Perišić iz teške situacije nogom pogađa za 1-1.

Perišić si je u 72. minuti nakon driblinga u 16-ercu oslobodio prostor i pucao, ali lopta pogađa vratnicu. Nova šansa za Hrvatsku stigla je u 83. minuti. Brozović je odlično uposlio Mandžukića, koji je sa 12 metara iskosa opalio volej, ali ravno u vratara Pickforda.

Rezultat 1-1 ostao je i nakon 90 minuta, pa su uslijedili produžeci, a u produžecima prvu prigodu imali su Englezi, i to 99. minuti. Trippier je izveo korner, a Stonesov udarac glavom zaustavio je Vrsaljko, koji je loptu izbio sa gol-linije.

Krajem prvog produžetka (105+2) Perišić je ubacio nisku loptu u peterac, a Mandžukićev udarac nogom je obranio Pickford. U 108. minuti nova prilika za "vatrene". Rakitić je lukavo izveo korner za Brozovića, koji je iz trka opalio, ali pored gola.

I onda u 109. minuti nakon loše reakcije engleske obrane, Perišić je glavom prebacio loptu do Mandžukića koji ljevicom zabija za pobjedu 2-1.

Tako će Hrvatska u finalu 15. srpnja u Moskvi na stadionu Lužnjiki igrati protiv Francuske, koja je u polufinalu dobila Belgiju sa 1-0. Za treće mjesto će 14. srpnja u Sankt Peterburgu igrati Belgija i Engleska.

Nakon 90 minuta polufinalne utakmice SP-a na moskovskom stadionu Lužnjiki između Hrvatske i Engleske rezultat je 1-1.

Prva opasna situacija na utakmici, u 5. minuti, rezultirala je pogotkom za Engleze. Luka Modrić je blizu 16-erca srušio Dele Allija, a Kieran Trippier je iz slobodnog udarca sa 20 metara zatresao mrežu.

Hrvatska dolazi do izjednjačenja u 68. minuti. Vrsaljko je ubacio u peterac, a Perišić iz teške situacije nogom pogađa za 1-1. Takav rezultat ostao je i nakon 90 minuta i slijede produžeci.

Polufinalni ogled Hrvatske i Engleske na moskovskom stadionu Lužnjiki pratio je impresivan broj visokih gostiju, ali u Moskvu nije stigao predsjednik Engleskog nogometnog (FA) saveza princ William.

Na tribinama stadiona Lužnjiki bili su ruski premijer Dmitrij Medvedev, hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Andrej Jandroković, predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino, predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Aleksander Čeferin...

Na tribinama nije bilo predsjednika Engleskog nogometnog saveza (FA) princa Williama, a umjesto njega bio je direktor FA-a Greg Clarke.

Na Lužnjikiju je bio i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker te brojne nogometne legende kao što su Diego Maradona, Francesco Totti, Paolo Maldini, Lothar Matthaus, Cafu, Roberto Carlos, Rio Ferdinand, Peter Schmeichel, Laurent Blanc, Didier Drogba...

Hrvatske boje 'branili' su bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić, Stipe Pletikosa, Dario Šimić, Mario Stanić... (Hina)