Peta etapa kraljevska je etapa ovogodišnjeg toura. Ono što nije riješeno glede pobjednika trebalo bi biti riješeno na ovoj etapi. Naime, ona u svojih 155 km krije 3.300 m visinske razlike i dodatnog penjanja sa rive u Rapcu do centra starog Grada Labina gdje će biti službeni start utrke. U ovoj etapi je teško pronaći dio gdje će biciklisti moći predahnuti.

Etapa nakon prolaznog cilja u Gradu Labinu odlazi preko Gračišća do Pazina te se spušta u Boljunsko polje i penje sa istarske strane Učke na Poklon. To je ujedno biciklistički gledano najteži uspon na ovogodišnjem touru i ostavit će dubok trag u nogama biciklista. Nakon prvog prolaska ispod ciljnog luka na Poklonu biciklisti se spuštaju do Veprinca te riječkom zaobilaznicom odlaze do Jurdana.

Prilika je to za zaostale da uhvate priključak, penju se na Kastav gdje će se boriti za bodove na brdskom cilju i nakon 4k m za bonifikacijske sekunde na prolaznom cilju u Viškovu. Lujzijanom se spuštaju u centar Rijeke, gdje prolaze preko riječkog Korza i prolaznog cilja na njemu i nastavljaju prema Opatiji boreći se za pozicije prije završnog uspona od 15km i 922m visinske razlike od Ičića do Poklona. Prošle godine svjedočili smo završnom sprintu Vincenza Nibalija i Jamieja Ronsona, David je pobijedio Golijata, hoće li opet tako biti, vidjet ćemo.

Biciklistička utrka Tour of Croatia, podsjetimo, održava se četvrtu godinu zaredom, ove godine od 17. do 22. travnja 2018. godine, kroz šest etapa, na trasi dužoj od 1000 kilometara diljem cijele Hrvatske. Ove godine još zahtjevnija utrka, u još višoj kategoriji Svjetske biciklističke organizacije (UCI) – 2. HC – ugošćava timove iz najvišeg ranga klasifikacije, a sportska uzbuđenja i najljepše kadrove Hrvatske poslat će na sve kontinente putem televizijskog prijenosa.

Startovi i ciljevi ruta su sljedeći:

UTORAK 17.4. Osijek – Koprivnica
SRIJEDA 18.4. Karlovac – Zadar
ČETVRTAK 19.4. Trogir – PP Biokovo (Sv. Jure)
PETAK 20.4. Starigrad (NP Paklenica) – Crikvenica
SUBOTA 21.4. Rabac – Poklon (PP Učka)
NEDJELJA 22.4. Samobor – Zagreb (Trg sv. Marka)

Organizatori ističu kako će istu ovu etapu u 2019. godini moći isprobati i rekreativci iz cijelog svijeta u organiziranoj utrci, zasad pod radnim nazivom Tour of Croatia Queen Stage Granfondo koja će startati samo tri sata prije kraljevske etape petog TOC-a i okusiti osjećaj prolaska kroz ciljni luk prave utrke.

Uz to, krajem rujna ove godine svatko će moći testirati sebe na utrci King of Učka i okusiti zamke uspona na kojem su se gradile biciklističke generacije. (iPress)