Petnaesto izdanje biciklističkog Istarskog proljeća koje se u kalendaru Svjetske biciklističke organizacije do subote vozi u tri etape cestama Istre, u žutoj majici na startu prve etape u Poreču, otvorit će nizozemski biciklist Nils Eekhoff koji je u prologu ovogodišnjeg Istarskog proljeća u Umagu postignuo najbolje vrijeme. Na stazi od dva kilometra koja je bila postavljena na umaškoj Novoj obali Eekhoff je s vremenom 2:05,57 bio najbrži.

'Zakasnivši' na cilj samo 98 stotinki, irski biciklist Robert-Jon Mccarthy zauzeo je drugo mjesto i osvojio zelenu majicu dok je danski biciklist Alexander Kamp u vremenu 2:06.44 osvojio treće mjesto i na ovogodišnjem 15. izdanju Međunarodne etapne utrke Istarsko proljeće startat će u Plavoj majici.

Čestitke pobjednicima prologa ovogodišnjeg Istarskog proljeća i 'pobjedničke' majice biciklistima je uručio dogradonačelnik Umaga Ivan Belušić.

Član ekipe Meridiana Kamen Pazin, organizatora ovogodišnjeg 15. izdanja Međunarodne etapne utrke Istarsko proljeće, Josip Rumac postignuo je vrijeme 2:12,82 plasiravši se na 60 mjesto dok je član ekipe Meridiane Bruno Maltar s vremenom 2:16,09 'uhvatio' 104 poziciju.

Na ovogodišnjem jubilarnom 15. izdanju etapne utrke Istarsko proljeće nastupit će 174 biciklista iz 29 ekipa Austrije, Mađarske, Češke, Slovenije, Njemačke, Danske, Norveške, Belgije, Irske, SAD, Velike Britanije i Hrvatske.

Prva etapa vozi se u dužini od 161 kilometar od Poreča do Labina, druga od Vrsara do Oprtlja u dužini od 159 kilometara, a treća od Pazina do cilja ovogodišnjeg Istarskog proljeća u Umagu u dužini od 156 kilometara.

Utrku, kao i dosadašnjih godina organizira, u suradnji s lokalnim samoupravama i Turističkim zajednicama, BK Meridiana Kamen Pazin iz Pazina.  (DM)