Šesto izdanje biciklističke utrke 'Trofej Umag' koje je okupilo 175 biciklista iz 30 europskih klubova, u organizaciji biciklističkog kluba Meridiana Kamen Pazin, uz pomoć grada Umaga i Turističke zajednice grada, prošlo je, s obzirom na sibirsku hladnoću podržanu burom koja je proteklih dana drmala Istrom, u 'idealnim' uvjetima za četverosatno pedaliranje prometnicama sjeverozapadnih dijelova istarskog poluotoka.

Zubato sunce na startu utrke dalo je snagu bicikistima a oko podneva bilo je i ugodno pa su poneki biciklisti pedalirali i u majicama s kratkim rukavima.

O vrlo dobrim uvjetima za utrkivanje biciklista govori i podatak da je tempo vožnje bio izuzetno visok. Prema satnici utrke, biciklisti su vozili od 40 do 43 kilometra na sat!

Nakon prijeđenih 158 kilometara, voženih u pet krugova, ciljnom ravninom ‘povučenom’ u umaškom Stella Marisu, s nekoliko minuta prednosti u donosu na drugo i treće plasiranog biciklistu, prošao je Krister Hagen član ekipe Team Coop iz Norveške. Kao drugi ciljnom ravninom prošao je Thomas Baylis, član kluba One pro Cycling iz Velike Britanije dok je trećeplasirani bio Dušan Rajović član ekipe Adria Mobil iz Slovenije. Pobjednička priznanja biciklistima su uručili dogradonačelnik Umaga Mauro Jurman, direktor TZG Milovan Popović i Nenad Stojkovski iz IRTA-e.

Od hrvatskih biciklista najbrži je bio Josip Rumac, član ekipe Meridiana Kamen Pazin, koji je osvojio osmo mjesto.

Nakon Trofeja Umag, idući tjedan, od 8. do 11. ožujka cestama Istre vozit će se i 15. izdanje međunarodne etapne utrke 'Istarsko proljeće'. Prolog proljeća održat će se u Umagu na Novoj obali pa će nakon prologa uslijediti vožnja Istrom u tri etape. (DM)