Bivši hrvatski nogometni reprezentativac i kapetan ukrajinskog Šahtara iz Donjecka Darijo Srna suspendiran je na 17 mjeseci zbog dopinga, objavio je Nacionalni antidopinški centar Ukrajine (NADCU).

Srni je suspenzija počela teći od 22. ožujka prošle godine kada je poslije utakmice Lige prvaka protiv Napolija pao na doping testu. To je saznao u rujnu i odmah je priznao je krivicu, ali je tvrdio kako nedozvoljenu tvar- steroid dehidroepiandrosteron - nije uzeo svjesno, što je uzeto kao olakotna okolnost jer je kazna mogla biti veća.

Ovakva kazna znači da se hrvatski nogometaš na nogometne terene može vratiti 22. kolovoza, dok na treninzima može biti prisutan i dva mjeseca prije. Srna ima pravo žalbe Sportskom arbitražnom sudu u Lausannei (CAS).

"Kao prvo i najvažnije želim odmah iskreno istaknuti kako nikada nisam savjesno ili s namjerom uzeo neko nedozvoljeno sredstvo niti sam nezakonito i nepošteno pokušao na bilo koji način povećati svoju sportsku učinkovitost ili sposobnosti. Trenutno istražujem moguće izvore pronađene tvari te u potpunosti, dobrovoljno i s punim poštovanjem surađujem s Nacionalnim antidopinškim centrom Ukrajine (NADCU). S ciljem da se posvetim svojoj obrani i spriječim svako moguće uznemiravanje mog tima i mojih suigrača donio sam odluku da se povučem iz svih natjecanja dok se pravni proces koji je u tijeku ne završi. U potpunosti ću se fokusirati na to kako bih sačuvao svoju čast i poštenje", izjavio je Srna u rujnu prošle godine.

Srna u dresu Šahtara igra od 2003. godine i sa 536 utakmice je rekorder po broju nastupa. Ove sezone za Šahtar je Srna odigrao 10 utakmica u svim natjecanjima.

(Hina)