Ono što se do prije nekoliko dana činilo samo teorijom i nestvarno, sada je prešlo u praksu i stvarnost  jer su nogometaši Istre 1961 u srijedu poslijepodne započeli s pripremama za nastavak prvenstva u Prvoj HNL.

Prvoj prozivci na pomoćnom igralištu stadiona "Aldo Drosina" treneru Darku Raić-Sudaru odazvalo se svega osam prvotimaca i to Čuljak, Vojnović, Maksimović, Prelčec, Halilović, uz povratnike na teren Badrova i Pavića, te još jednog povratnika vratara Vanju Ivešu koji je prihvatio trenerov poziv da se ponovno priključi pulskom sastavu. Osim njih tu je bilo još trinaest juniora predvođenih igračima koji su već bili u sastavu prve momčadi, a to su vratar Orbanić i napadač Trešnjić.

"Igračima sam poručio što nas čeka, da nikome neće biti lako. No, tu smo svi skupa svjesni da opstanak Istre 1961 ovisi o nama i da moramo krenuti u prvenstvo i nadati se da će se brzo naći rješenje. Svjestan sam činjenice kako je moguće da se dva dana prije početka prvenstva može pojaviti kupac. Nedostajat će nam dvadesetak dana priprema, no pokušat ćemo odigrati što više prijateljski utakmica s momčadima koje se pripremaju u Medulinu", kazao je Raić-Sudar okupljenim novinarima i dodao kako već za par dana očekuje nekoliko igrača na probi, dok se ujedno nada posudbi igrača i povratku nekih bivših igrača.

Kako se neslužbeno doznaje, Dinamo, Lokomotiva, Slaven Belupo i Rijeka već sada nude pulskom prvoligašu neke igrače na posudbi, a koji trenutačno nisu u prvom planu trenera tih momčadi.

U međuvremenu još se nije "pojavio" novi vlasnik kluba koji bi sanirao sredinu. Međutim, imajući u vidu  kako bi odustajanje od Prve HNL imalo dalekosežne posljedice kako za HNS tako i za grad Pulu, odlučilo se za ovo privremeno rješenje dok se ne odredi nova vlasnička sudbina odnosno struktura kluba.

Iz kluba ni danas nema informacija o financijama, dugovanjima igračima te o načinu poslovanja u situaciji kada je račun blokiran. Posljednje javne informacije govorile su da je račun blokiran dugovanjima od 2,5 milijuna kuna.

Nejasno je s čijim novcem i preko kojeg računa će Istra 1961 podmirivati nove troškove igranja i igrača? Ili neće?

Igrači su već i u prvom dijelu mjesecima igrali bez plaće nakon čega je većinski vlasnik Michael Glover odlučio prodati Istru, no, kupaca očito nema. Barem ne onih koji su voljni podmiriti milijunske dugove i preuzeti buduće obveze.

Glover je, očito u nemogućnosti da pronađe kupca financijski devastiranog kluba, raspisao je i javni poziv kojim traži kupca 64,90 % dionica nominalne vrijednosti 13.236.000 kuna.

(Hina/iPress)