Karnevalsko vrijeme i ove je godine Umag ispunilo veseljem, slavljem, zabavom i šarenilom. Krenuvši od vesele male i zabavne velike povorke, do dječjih maskenbala, obilaska mjesnih odbora, koncerata, pa do spaljivanja pusta, bogat program Umaškog karnevala i ove je godine uveseljavao kako sudionike, tako i brojne posjetitelje ovih veselih manifestacija.

U subotu, 15. veljače je razigrana povorka vrtićkih mališana na najljepši i najveseliji način otvorila bogat program karnevala. Petstotinjak je vrtićke dječice, zajedno s njihovim odgajateljicama, prodefiliralo od Trga 1. svibnja, Trgovačkom ulicom i obalom, sve do Trga slobode, gdje se nastavila zabava uz glazbu, animatore i umaškog Meštra karnevala Damira kojemu je gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese uručio „ključeve grada“ te mu na dva tjedna povjerio vođenje grada. Tako su, uz veselu glazbu, djeca plesala, pjevala i s osmjehom na licima službeno otvorila Umaški karneval. Uz mališane i odgajateljice, na povorci su sudjelovali i ostali djelatnici dvaju umaških vrtića, kao i njihove ravnateljice Marija Adamović i Ondina Šimičić.

Bogat program Umaškog karnevala nastavio se u Petroviji i Murinama s tradicionalnim obilaskom maškara po mjesnim odborima, dok su se 20. veljače svi klinci i klinceze u svojim omiljenim maskama uputili u salu Zajednice Talijana „Fulvio Tomizza“ na uvijek veseli i zabavni dječji maskenbal.

Vrhunac Umaškog karnevala odvio se u subotu, 22. veljače u Petroviji, kad je tristotinjak maškara u 7 grupa sudjelovalo u povorci veselih maskiranih skupina i alegorijskih kola. Kreativne su skupine brojnoj publici predstavili svoje originalne maske i veseli duh, nakon čega su se s glavne pozornice trga u Petroviji uputili u šator, gdje se nastavilo sa zabavom i plesom do kasno u noć uz Neno DJ-a i The Night Express.

Ni ove godine nisu nedostajali dječji maskenbali u Murinama i Petroviji, koji su u ponedjeljak, 24. veljače u popodnevnim satima okupili mnoštvo dječice u svojim najljepšim maskama.

Mjesni odbor Murine se oprostio od karnevalskih dana u utorak, 25. veljače, i to spaljivanjem pusta te uvijek dobro posjećenim tradicionalnim druženjem uz „Fritaju za sve vas i nas“.

Kraj ovogodišnjih umaških karnevalskih dana bio je u Petroviji u znaku popularne predstave priređene od strane Udruge „Maškare Petrovija“ te Mjesnog odbora Petrovija, u srijedu, 26. veljače,  a koja svake godine oduševljava brojne posjetitelje svojom originalnošću i duhovitošću. Ovim je povodom Meštar karnevala Damir vratio „ključeve grada“ gradonačelniku Viliju Bassaneseu te se na godinu dana oprostio od gradskog vodstva. Nakon zabavne predstave, tradicionalno je slijedilo spaljivanje pusta čime su okončani ovogodišnji umaški karnevalski dani.

(iPress)