Poznati američki glumac 79-godišnji Peter Fonda, kojeg se najviše sjećamo po filmu "Goli u sedlu", umro je od raka pluća u petak ujutro u svojoj kući u Los Angelesu u krugu svoje obitelji. "S dubokom tugom javljamo da nas je napustio Peter Fonda", objavila je glasnogovornica obitelji.

Fonda je bio sin slavnog holivudskog glumca Henryja Fonde i brat aktivistice i glumice Jane koja ga je nazvala "dragim mlađim bratom".

"Jako sam tužna. Lijepo smo se družili nasamo ovih zadnjih dana. Otišao je smijući se", kazala je u izjavi.

Fonda je bio suscenarist i producent "Golih u sedlu" u kojem je nastupio zajedno s redateljem Dennisom Hopperom i mladim Jackom Nicholsonom.

Film govori o dva bajkera koji putuju američkim jugozapadom u potrazi za slobodom i postao je kultni film o hippie kulturi i borbi protiv establišmenta. Fondi je donio nominaciju za Oscara za najbolji originalni scenarij i uvriježeno je mišljenje da je s njim počelo doba neovisnih filmova.

Slika Fonde na njegovu Harley-Davidsonu obojanom u boje američke zastave postala je simbol toga doba. Jedan od dva motora korištenih u filmu prodan je na dražbi prije pet godina za 1,35 milijuna dolara.

Gotovo tri desetljeća poslije doživio je renesansu u karijeri nominacijom za Oscara za najboljeg glumca za "Uleejevo zlato", ali je izgubio od "kompanjona na motoru" Nicholsona.

Karijeru je počeo kao kazališni glumac na Broadwayu u svom rodnom New Yorku, a bio je i zagriženi borac za zaštitu okoliša.

Umro je mirno, okružen obitelji. "I dok oplakujemo gubitak dragog i ljubaznog čovjeka, želimo da svi proslave njegov neukrotivi duh i ljubav za životom", kaže se u izjavi obitelji.

"Njemu u čast, dignite čašu za slobodu". (Hina)