Nizozemski glumac Rutger Hauer, najpoznatiji po ulozi u klasiku znanstvene fantastike "Istrebljivaču", umro je 19. srpnja nakon kratke bolesti, izvijestila je u srijedu nizozemska novinska agencija ANP.

Hauer je glumio u više od 100 nizozemskih i međunarodnih filmova. Osvojio je Zlatni globus 1988. za ulogu u filmu Bijeg iz Sobibora.

U Istrebljivaču je tumačio negativca Roya Battyja, protivnika glavnog junaka Ricka Deckarda čiji lik je utjelovio Harrison Ford.

Hauer je glumio u nizozemskim klasicima i holivudskim blockbusterima, kao i u čitavom nizu niskobudžetnih filmova, u kojima je uglavnom portretirao negativce.

"Nisam baš dobar u prosuđivanju filmskih scenarija", otkrio je Hauer 1994. i dodao da su ga producenti bili spremniji bolje platiti u niskobudžetnim filmovima.

Hauer, koji je povučeno živio na sjeveru Nizozemske kada nije bio u Hollywoodu, iskoristio je novac i slavu kako bi putem svoje neprofitne organizacije pomagao djeci i trudnicama oboljelima od AIDS-a.

Nizozemski redatelj Paul Verhoeven, koji je snimio pet filmova i TV serija s Hauerom, izjavio je da je njegovim odlaksom izgubio svoje "drugo ja".

"Bio mi je ono što je Felliniju bio Marcello Mastroianni. Imam samo dobre uspomene."

Hauer je pokopan u srijedu u Nizozemskoj.

(Hina)