Američka država Washington prva je u utorak SAD-u legalizirala prirodnu "organsku redukciju tijela" ili "ljudsko kompostiranje", alternativu konvencionalnom ukopu i kremiranju, koja će omogućiti proizvodnju površinskog sloja tla pogodnog za vrtlarstvo, piše Los Angeles Times.

Guverner Jay Inslee u utorak je potpisao zakon kojim se legaliziraju "organska redukcija" i "tekuća kremacija", proces razgradnje u vodi i lužini koji se tehnički naziva i alkalna hidroliza, kao alternativa pokopu ili kremiranju.

Treba istaknuti da se Inslee bori za predsjedničku nominaciju 2020. kroz platformu zaštite okoliša. Zagovornici ideje i njegovi pristaše smatraju da će se "prirodnom organskom redukcijom", kako se kompostiranje češće naziva, po tijelu uštedjeti otprilike tona emisije ugljika, a "tekućom kremacijom" se proizvode tek četvrtina emisije ugljičnog dioksida u odnosu na uobičajenu kremaciju.

Riječ je o mladoj i novoj metodi pokapanja, odnosno zbrinjavanja ostataka nakon smrti, čiji zagovornici tvrde da je jeftinija i ekološkija od tradicionalnog ukopa ili kremiranja.

I dok je "tekuća kremacija" već legalna u osam američkih saveznih država, "organska redukcija" je novost. Nastala je kao plod sedmogodišnjeg istraživanja poduzetnice Katrine Spade i grupe znanstvenika koje je angažirala kako bi dokazala da je zamisao o pretvaranju tijela u gnojivo sigurna i izvediva. Voditeljica tima je sveučilišna profesorica održive i organske poljoprivrede Lynne Carpenter-Boggs koja vodi istraživanja unutar tvrtke.

Zakon o "organskoj redukciji", koji će na snagu stupiti 1. svibnja 2020., utire put poslovanju Spadeine tvrtke u Seattleu.

Prijedlog zakona kojim se odobrava ova praksa prošao je u washingtonskom senatu i domu uz jaku dvostranačku potporu, no Katolička Crkva se protivi obama postupcima, "tekućoj kremaciji" i "organskoj redukciji" uz objašnjenje da zakon ne pokazuje poštovanje prema pokojnicima.

Katrina Spade je s timom znanstvenika najprije morala dokazati da raspadanje tijela u tlu zadovoljava sve zakonske standarde kada su posrijedi opasni nusproizvodi, poput patogena, metala i ostalih onečišćivača koji bi mogli naškoditi okolišu.

Krug života

Washingtonska pogrebna poduzeća podijeljena su kada je riječ o novoj praksi. Na nacionalnoj razini, treba se sjetiti da su se brojne pogrebne tvrtke tradicionalno protivile kremiranju, no praksa spaljivanja tijela počela se prihvaćati šezdesetih godina prošlog stoljeća.

U državi Washington se kremira 78 posto pokojnika, po čemu je ta savezna država prva u zemlji. Washington njeguje snažnu ekološku etiku, a i vrlo malo ljudi sudjeluje u klasičnim religijskim obredima, što je bez sumnje pridonijelo usvajanju zakona o "ljudskom kompostiranju".

Metodom 'rekompostiranja' (recomposing) tijelo će se ubrzano raspadati i postupno 'pretvarati' u zemlju. Dobiveni materijal moći će se koristiti za uzgoj drveća, cvijeća i općenito novog života.

"Transformacija tijela u zemlju događa se unutar naših višekratnih, heksagonalnih posuda za kompost. Kada proces završi, obitelj može uzeti dio zemlje koja je nastala, a vrtovi u koje će se ta zemlja staviti podsjećat će nas na krug života", pojasnili su iz tvrtke "Recompose".

"Tijekom procesa transformacije koristi se opna dimenzija 1 x 3 metra, napunjena organskim ostacima od stabala, drvenom piljevinom i slamom. Njima se dodaju termofilne bakterije, s povremenim usisavanjem zraka kako bi se smjesa promiješala. Uz trajnu temperaturu od 5 Celzijevih stupnjeva događa se transformacija. Za cijeli proces potrebno je mjesec dana i proizvede se nešto manje od prostornog metra komposta. U slučaju da pokojnik ima neke neorganske dijelove tijela, poput umjetnog kuka, oni se skeniraju i recikliraju", kažu iz "Recomposea".

"Mi mislimo da je briga o smrti temeljni dio života. Osim osmišljavanja sustava koji nas nježno vraća zemlji, težimo tomu da ovo iskustvo učinimo što jasnijim i značajnijim za sve sudionike".

"Riječ je o prvome prirodnom organskom pogrebnom poduzeću za smanjenje otpada" u zemlji. Postupak će se naplaćivati oko 5500 dolara, što jest visoka cifra, no još uvijek je manja od 7000 dolara prosječnih troškova pokopa", poručuje Spade te dodaje da će posao pokrenuti u roku od dvije godine.

 

(Hina)