U novigradskoj Galeriji Rigo u petak će se, s početkom u 18 sati, dogoditi neobična rođendaska fešta: 'Mojih prvih 45 električarskih na Art sceni - Birthday tours 2018'. 

Pulski umjetnik Josip Pino Ivančić tijekom posljednjih 45 godina prometnuo se u jednog od najznačajnijih osobnosti umjetničke prakse performansa, i na istarskoj i na hrvatskoj umjetničkoj sceni. O tome svjedoče nebrojne Pinove instalacije i izvedbe, izvan ili na rubu onoga što označavamo pojmom vizualne umjetnosti, točnije performansom, eksperimentalnom glazbom, izvedbenom umjetnošću i aktivizmom.

Pinovo iskustvo radnika u brodogradilištu Uljanik osiguralo mu je "pravo" na dodatno radikaliziranje u prostoru umjetnosti propitujući društvene vrijednosne sustave, ponajprije smisao rada i poziciju radnika. Subverzivan, ironijski, ambivalentan na klatnu krajnosti između banalnog i sublimnog, Pino Ivančić eto, gotovo pa pola stoljeća, hodočasti prostore i ulice u vjeri da granice pomičeš tek kada se približiš svima, a sve to u korist individualne slobode i međuljudske solidarnosti. Upravo stoga, kao i to da s autorom surađujemo od 1997., dostatno je toga da u Galeriji Rigo zajedno obilježimo umjetnički rođendan Josipa Pina Ivančića.

Uz prisutnost umjetnika, rođendanski carte blanche u Galeriji Rigo traje od 18 do 20 sati.

Izložba ostaje otvorena do 21. prosinca 2018., radnim danom od 10 do 14, subotom i nedjeljom od 16 do 19 sati, javljaju organizatori. (Foto: Design by Oleg Šuran)