S početkom sezone gripe u svijetu, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je novi lijek za njezino liječenje generičkog naziva baloxavir marboxil, prvi u gotovo dva desetljeća.

Riječ je o grupi lijekova koji usporavaju širenje virusa gripe između stanica u tijelu, onemogućujući kemijsku vezu između virusa i stanice-domaćina. Dosad su na tržištu bili ponuđeni slični lijekovi pod nazivom Tamiflu i Relenza. Njihova primjena sprečava pojavu komplikacija poput upale pluća i usporava širenje gripe. Ova vrsta lijekova u iznimnim se slučajevima može koristiti i kao preventivna terapija, primjerice kad sezonsko cjepivo protiv gripe ne pruža dovoljnu zaštitu te u slučajevima pandemije.

Novi lijek Xofluza namijenjen je liječenju gripe kod osoba starijih od 12 godina koji imaju simptome te bolesti manje od 48 sati, stoji u priopćenju FDA te se dodaje da će se po pacijentu propisivati jedna oralna doza, piše Live Science.

"Riječ je o prvome novom antiviralnom lijeku za liječenje simptoma gripe odobrenom u posljednjih 20 godina", izvijestio je povjerenik FDA dr. Scott Gottlieb. "S obzirom na to da se svake godine gripom zaraze deseci tisuća ljudi, a kod brojnih se naknadno razviju dodatne komplikacije, često vrlo ozbiljne poput upale pluća, ključno je imati sigurnu i učinkovitu alternativu liječenju, što omogućuje novi lijek generičkog imena baloxavir marboxil", rekao je Gottlieb.

Odobrenje je uslijedilo nakon uspješnih rezultata dviju studija provedenih na više od 1800 osoba u sklopu kojih su sudionici dobili Xofluzu ili placebo, odnosno Xofluzu ili neki drugi antiviralni lijek protiv gripe. Jedna je studija pokazala da su pacijenti koji su uzimali Xofluzu u 48 sati nakon pojave prvih simptoma gripe, početnu fazu bolesti preboljeli brže u odnosu na one koji su dobili placebo. Druga je studija pokazala da je Xofluza djelovala jednako učinkovito kao ostali antiviralni lijekovi za liječenje gripe.

Lijek djeluje na način da inhibira enzim koji se zove kiselinska polimeraza endonukleaze, potrebna da bi se virus gripe razmnožio, stoji u objašnjenju farmaceutske tvrtke Roche, koja zadržava pravo na komercijalizaciju lijeka u većini zemalja. Lijek je razvila japanska tvrtka Shionogi & Co., Ltd.

Xofluza djeluje nešto drukčije od dosad poznatih lijekova za liječenje gripe. Primjerice, antiviralni lijek Tamiflu (oseltamivir phosphate) djeluje na način da blokira razne enzime potrebne za repliciranje virusa, poznate pod nazivom virusna neuraminidaza. Riječ je o vrsti neuraminidaze koja se nalazi na površini virusa i ima ključnu ulogu u razmnožavanju virusa gripe nakon njegovog prodora u organizam.

Usto, Xofluza počinje djelovati u ranijoj fazi procesa razmnožavanja virusa nego Tamiflu. Ispitanicima koji su uzimali Tamiflu trebala su 72 sata da pobijede virus, a onima koji su dobivali placebo 96 sati. Tamiflu skraćuje prirodan tijek bolesti za jedan dan ako se uzme u prvih 48 sati. Prednost baloxavir marboxila je u tomu da se oralno uzima samo jedna doza dok Tamiflu treba uzeti oralno deset puta. Kod Xofluze virus je kod većine pacijenata nestao u roku od samo 24 sata.

"Važno je imati na rasplaganju više opcija liječenja gripe koje djeluju na različite načine na viruse, jer oni s vremenom postaju otporni na antiviralne lijekove", rekla je dr. Debra Birnkrant, ravnateljica FDA-ova Odjela za antiviralne proizvode

Dr. Gottlieb je istaknuo da Xofluza i ostali antiviralni lijekovi nisu zamjena za cjepivo protiv gripe. Podsjetio je da se takvi medikamenti izdaju isključivo na liječnički recept.

"Pravovremeno cijepljenje prvi je korak u sprečavanju i kontroli virusa gripe", istaknuo je dr. Gottlieb.

Sezona gripe 2017./2018. u Hrvatskoj i svijetu bila je jedinstvena po epidemiji virusa B, prvoj takvoj nakon četvrt stoljeća. S obzirom na to da se u Hrvatskoj cijepi premalo građana u međuvremenu nije izgrađen potreban kolektivni imuitet.

Sezonska gripa u prosjeku godišnje ubije oko 650.000 ljudi. Kada bi prerasla u ozbiljnu pandemiju, mogla bi odnijeti na milijune života. Procjenjuje se da je španjolska gripa A H1N1 1918. zarazila oko 500 milijuna ljudi i odnijela između 50 i 100 milijuna života.

(Hina)