Pretilost će do 2043. nadmašiti pušenje kao najčešći uzrok raka koji se može spriječiti kod žena u Britaniji, navodi se u izvješću organizacije Cancer Research UK koje prenosi BBC.

Sada se se 12 posto karcinoma kod žena povezuje s pušenjem i sedam posto s pretilošću. No sa smanjivanjem broja pušačica i porastom pretilosti organizacija procjenjuje da će, uz zadržavanje tih trendova, jaz nestati za 25 godina.

Prema izračunima Cancer Research UK do 2035. deset posto svih karcinoma kod žena bit će povezano s pušenjem te 9 posto s pretilošću a do 2043. pretilost će biti povezana s većim brojem karcinoma nego pušenje.

U slučaju muškaraca pretilost će nadmašiti pušenje u pogledu karcinoma nešto kasnije nego kod žena zbog toga što je veći broj pušača među muškarcima nego među ženama.

Iako je pretilost česta i među muškarcima vjeruje se da je pretilost kod žena snažniji pokretač karcinoma.

Prema izvješću karcinomi povezani s pušenjem su akutna mijeloična leukemija, karcinomi pluća, mokraćnog mjehura i crijeva, rak vrata maternice, želuca i gušterače.

Karcinomi povezani s pretilošću su rak crijeva, žućnog mjehura, bubrega, jetre, dojke, jajnika i štitnjače.

Profesorica Linda Bauld iz Cancer Research UK kaže da je pretilost u djetinjstvu povezana s pretilošću u odrasloj dobi i poziva na donošenje mjera zaštite dječjeg zdravlja primjerice zabrane konzumiranja brze hrane iza 21 sat ili ograničavanje reklamiranja akcijskih cijena manje zdravih proizvoda.

(Hina)