Slastice i pekarski proizvodi koji se prodaju na slovenskom tržištu ubuduće neće smjeti sadržavati više od dva posto transmasnih kiselina od ukupnog sadržaja masnoća u pojedinom artiklu, prema novom pravilniku koji je na snazi od srijede, ali je predviđeno i prijelazno razdoblje od godine dana radi prilagodbe.

Transmasne kiseline nezasićene su masne kiseline koje svoja posebna svojstva dobivaju industrijskom preradom biljnih ulja, odnosno njihovom hidrogenacijom. Prema nekim istraživanjima izazivaju povećani kolesterol te mogu uzrokovati cirkulacijske bolesti kao što su arterioskleroza i bolest srčanog mišića, pa postoji trend smanjivanja njihove upotrebe u prehrambenim proizvodima.

Smanjenje količine transmasnoća Slovenija je uvela u nacionalni program prehrane,tjelesne aktivnosti i zdravlja do 2025. godine.

Proizvođači i trgovci moći će artikle koji ne ispunjavaju odredbe novog pravilnika, a već su na tržištu, prodavati do nestanka zaliha, a puna primjena počet će nakon što završi jednogodišnje prijelazno razdoblje.

Ograničenja glede sadržaja transmasnih kiselina vrijede za domaće i europske proizvođače i trgovce, te za artikle iz trećih država. (H)