Legenda hrvatske glazbe Oliver Dragojević, hrvatski pjesnik i akademik Jakša Fiamengo te pijanistica i glasovirska pedagoginja Pavica Gvozdić dobitnici su Porina za životno djelo, koji su im u petak dodijeljeni na 25. jubilarnoj glazbenoj nagradi Porin u splitskoj Spaladium areni.

Fiamengo i Gvozdić osobno su primili nagrade, dok su u ime Olivera Dragojevića Porina primili Gibonni, Petar Grašo i Siniša Škarica.

Među brojnim nagradama, koje su bile podijeljene u 35 kategorija, najviše je Porina osvojila Osječanka Mia Dimšić sa suradnicima, koja je dobila Porina za pjesmu godine za hit "Bezimeni", za album godine "Život nije siv", za najbolji album popularne duhovne glazbe "Božićno jutro" i za najbolji album pop zabavne glazbe "Život nije siv".

Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu dobila je Josipa Lisac za pjesmu "Tebi putujem", Porin za najboljeg novog izvođača osvojili su Fluentesi, album grupe Mayales "Simbol za sunce" najbolji je album rock glazbe, dok je nagradu za najbolji album zabavne glazbe dobio Željko Bebek "Ono nešto naše".

Najboljim albumom klapske glazbe proglašen je "51. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2017.", Porin za najbolji album jazz glazbe osvojili su Chui i Jazz orkestar HRT-a za "Chui i ti", a za najbolji album tamburaške glazbe Porin je dobio "12. Glazbeni festival šokačke pisme Županja 2017".

Posjetitelji Porina uživali su kada su na binu kružne pozornice od 600 četvornih metara među mnogobrojnim izvođačima nastupali i Psihomodo pop, Natali Dizdar, Nina Badrić, Josipa Lisac, Parni valjak, Željko Bebek, Mile Kekin i još brojni drugi. Voditelji programa su bili Iva Šulentić i Ivan Vukušić, a sve je za publiku pred malim ekranima direktno prenosio HRT. Vrhunac svega bio je kada su na kraju Porina splitski pjevači zapjevali kratki set pjesama Olivera Dragojevića, u čemu je sudjelovala i mnogobrojna publika u areni.

U Tjednu Porina u Splitu se održavao bogati kulturno-zabavni program. Započelo je s Disko peškarijom, koncertom Litl sistersa, promocijom knjige Ante Perkovića "Sedma republika" i Nikole Čelana "Baština - kako sam preživio splitske devedesete i prvih 10 godina TBF- a, pa sve do pretpremijere dokumentarnog filma Tonija Volarića "Pope, vrati se". Danas se u Kinoteci "Zlatna vrata" održala predstava "Od tišine do glazbe", te predstavljanje knjige Zlatka Galla "Splitska dica - od zidića do vječnosti". Nakon dodjela nagrada u Klubu Split circus održat će se "Afterparty".

(Hina)