Mate Rimac, osnivač i vlasnik tvrtke Rimac automobili, u utorak je na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi predstavio svoj novi superautomobil na električni pogon Concept Two koji dostiže brzinu od 412 kilometara na sat.

Novi automobil tvrtke Rimac automobili "u potpunosti je nov proizvod i ništa nije preneseno s prethodnog modela" Concept One, istaknuo je Mate Rimac na prezentaciji u Ženevi. "Sve je promijenjeno u odnosu na Concept One", dodao je Rimac, prenose mediji.

Concept Two, po objavljenim specifikacijama, ima snagu od 1914 KS, 690 više od prethodnog modela tvrtke, brzinu od 100 kilometara na sat postiže za 1,97 sekundi, a od 300 kilometara na sat za 11,8 sekundi. Po takvim performansama, odnosno snazi i brzini, novi proizvod tvrtke Rimac automobili nadmašuje ne samo prethodnika Concept One, nego i novi budući Teslin Roadster.

Automobil ima četiri električna motora, po jedan za svaki kotač, koristi dvobrzinski mjenjač s dvije spojke na stražnjoj strani, dok se naprijed nalazi jednobrzinski mjenjač.

Tvrtka je u hrvatskim medijima najavila kako će proizvesti 150 tih automobila te da će sva vozila biti proizvedena u Hrvatskoj. Početna cijena automobila C_Two je, kako je rekao direktor prodaje Rimac automobila, 1,7 milijuna eura.

Međunarodni mediji su primijetili kako se u novom Rimčevom modelu našlo mjesta za mali posebno dizajniran Pastorov aparat za gašenje požara s natpisom na remenu "U slučaju brdske utrke ugasite požar", što je očita aluzija na incident u kojem je svjetski poznati voditelj emisija o automobilima Richard Hammond tijekom snimanja serije Grand Tour uništio Rimčev Concept One. Hammond je snimajući prilog o Rimčevu bolidu zbog prevelike brzine prošle godine u Švicarskoj u zavoju sletio sa ceste a nakon prevrtanja niz padinu automobil se zapalio i u potpunosti izgorio.

Hammond je na upit portala DriveTribe za komentar odgovorio kako je "oduševljen". "Uvijek sam želio imati stvaran utjecaj u dizajnu automobila. Sada ga imam", rekao je.

Na predstavljanju novog Rimčevog automobila svirali su poznati hrvatski čelisti 2 Cellos.

(Hina)