Baner
Baner
Kultura
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Obuljen Koržinek: medijska strategija će obuhvatiti i neprofitne i komercijalne medije

Objavljeno: 12.11.2016. | 13:10

Zadnja izmjena: 12.11.2016. | 13:15Pošalji na:

 
 
 

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je u subotu da će već početkom siječnja iduće godine biti uveden red u financiranje u kulturi, te najavila donošenje medijske strategije koja će obuhvatiti i neprofitne i komercijalne medije.

U prvom tjednu siječnja Ministarstvo  će izaći s cjelovitom informacijom koji će se kulturni programi, u kojim rokovima i kakvim iznosima financirati, istaknula je Obuljen Koržinek koja je, trideset dana nakon stupanja na ministarsku dužnost, gostovala u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.

Istaknula je i nezadovoljstvo situacijom koju je zatekla u Ministarstvu kulture, koje je, kaže, u posljednjih nekoliko godina propustilo dosta prilika da se krene naprijed ili nastave neke započete reforme.

"Svima koji djeluju u kulturi poslat ćemo poruku da je Ministarstvo njihov servis, od kojega će u zadanim rokovima dobivati odgovore na sva pitanja o svome financiranju", poručila je.

Istaknula je i kako zaposleni u kulturi od ove vlade mogu očekivati povećanje proračunskih izdvajanja za kulturu, koja bi kroz četiri iduće godine postupno trebala doseći europski minimum od jedan posto.

Upitana za posljedice porezne reforme na kulturni sektor, potvrdila je da se odustalo od najavljenog povećanja PDV-a na knjigu, novine i kino ulaznice.

"S tim dijelom smo zadovoljni, no ostao je drugi dio reforme, kojim umjetnici nisu bili zadovoljni, vezano uz uvođenje obveznih doprinosa na autorske honorare.  Važno je da ostaju olakšice do 55 posto za autorske honorare umjetnika. Oni koji ostvaruju barem prosječna primanja u skladu s prosječnim primanjima RH sada će moći ostvariti pravo na staž u punom iznosu, temeljem toga što će im se uplaćivati doprinosi. A vodit će se računa i o osjetljivim djelatnostima kojima će se pomoći možda kroz neke oblike potpore", rekla je ministrica.

Vlada će raditi i na donošenju medijske strategije koju je propustila donijeti vlada Zorana Milanovića, iako ju je godinama najavljivala, rekla je Obuljen Koržinek te istaknula da će njom biti obuhvaćeno cijelo pluralno medijsko tržište - javni i privatni mediji ali i tzv. mediji zajednice, odnosno treći medijski sektor.

"Pluralno medijsko tržište znači da sva ta tri dijela funkcioniraju", istaknula je te odbacila nagađanja o nezainteresiranosti za neprofitne medije.

"Taj će se projekt financirati iz Europskog socijalnog fonda, a natječaj  bi mogao biti raspisan već 2017.", rekla je.

Istaknula je i neprihvatljivost dosadašnje podjele medija na komercijalne i neprofitne, po kojoj su komercijalni mediji po definiciji zli, a neprofitni dobri.

Upitana o očekivanju od novog v.d. ravnatelja HRT-a, izdvojila je vođenje računa o poslovanju, poštivanje odredbi iz ugovora između vlade i HRT-a, te odgovorno i duhu dobrog gospodara upravljanje HRT-om do imenovanja ravnatelja koji će biti izabran u proceduri nakon što Nadzorni odbor raspiše natječaj.

Ministrica kulture istaknula je i da politika ne bi trebala imati utjecaja na izbor ravnatelja HRT-a, ocijenivši da je vlada Zorana Milanovića  2012.  po tom pitanju napravila veliki korak unatrag.

"U jednoj nedemokratskoj proceduri, bez  ikakve javne rasprave, promijenili su zakon i HRT stavili u ruke vladajućoj večini. Tko god bila ta većina, dobila je mogućnost da izravno izabire ravnatelja HRT-a. To ne treba ni Vladi ni HRT-u", poručila je Obuljen Koržinek te istaknula kako će prva zadaća, vezano uz javnu televiziju, biti stabilizacija upravljanjem HRT-om.

Nova medijska strategija će, kaže, sigurno definirati demokratičnost u izmjenama zakona o HRT-u kako ga se ubuduće ne bi moglo donositi bez široke javne rasprave i dva saborska čitanja. (H) 
JOŠ U RUBRICI
Dvije knjige iz serije Umjetnička baština istarske crkve predstavljene u Zagrebu
Futuristički izložbeni spektakl o Nikoli Tesli u "Džamiji"
Eurostat: Hrvatska na vrhu po učenju stranih jezika, na dnu po posjećivanju kulturnih događaja
U 79. godini umrla francuska glumica Mireille Darc
Muzej moderne umjetnosti u Premanturi: Iwan Seiko & Abracadabra
Ministarstvo kulture objavilo rezultate Javnog poziva za područje nakladništva i knjižarstva

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:417750
293185Gost
Bejewel
Igrano:152528
8984Gost
Tetris
Igrano:119979
1318500Gost
Pacman
Igrano:73119
165390Gost
Gold miner
Igrano:54207
420000Gost
Jamb
Igrano:40680
1322Gost
Snake
Igrano:20819
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17456
58Gost
Frogger
Igrano:15337
15170Gost
Invaders
Igrano:12116
111730lab
Simon
Igrano:10072
27Gost
Sudoku
Igrano:10050
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8536
Gost
Opasno nebo
Igrano:8335
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7873
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7753
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7275
Gost
Ninja Kid
Igrano:6803
6000Gost
Ninja
Igrano:6670
Gost
Klonovi
Igrano:6185
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE