Baner
Istra
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Prvi put u Hrvatskoj: Nositelj liste na izborima uredio predizborni prilog u 'nezavisnom' Glasu Istre

Objavljeno: 19.05.2017. | 09:59

Zadnja izmjena: 19.05.2017. | 16:47Pošalji na:

 
 
 

Paulo Gregorović, novinar, član Radničkog vijeća i glavni sindikalni povjereniku tvrtki Glas Istre novine medijima je uputio zanimljivo otvoreno pismo.

Uz njega je, za dio čitatelja, potrebno napomenuti kako ne pripada u rubrike sprdex ili slično. 

Pismo prenosimo u cijelosti:

Radničko vijeće i sindikat upozoravaju o sukobu interesa u Glasu Istre

Danas (19. svibnja 2017.) u Glasu Istre je objavljen predizborni prilog u kojem su predstavljene liste za vijeća i kandidati za načelnike u svim istarskim općinama. No, sporno je što je urednik tog priloga ujedno i kandidat na tim istim izborima - a riječ je o Srećku Peršiću. On se, s jedne strane, kandidirao za načelnika Općine Marčana i nositelj je liste za Općinsko vijeće u Marčani.

S druge strane on je pismeno naručio od svojih podređenih novinara, u dnevnim novinama koje se krase epitetom nezavisne, što da upitaju kandidate za načelnike i nositelje lista na tim izborima. Također, on je kao urednik tog izdanja imao utjecaja na plasman novinarskih tekstova, njihovo oblikovanje i sadržaj. Na koncu, on je kao izvršni urednik i urednik tog priloga imao utjecaja i na normiranje rada novinara (plaću).

Kada je novinar Paulo Gregorović (ujedno član Radničkog vijeća i glavni sindikalni povjerenik) dobio od Peršića taj zadatak pismeno je obavijestio Upravu i privremenog glavnog urednika Ranka Borovečkog da odbija izvršiti taj nalog. Gregorović se pozvao na Statut Glas Istre kojim je omogućeno novinarima odbijanje zadataka i na Odluku o sistematizaciji u kojoj se od Srećka Peršića, i ostalih novinara i urednika, traži suzdržavanje od promicanja interesa političkih stranaka. Proteklih mjeseci se dešavalo da je Srećko Peršić promovirao interese svoje političke opcije putem internetskog news portala www.marcana.info, od udruge čiji je predsjednik upravo Srećko Peršić.

Do sada je bila praksa da novinari-urednici, koji su ujedno kandidati na izborima, za vrijeme predizborne kampanje koriste godišnji odmor. Ujedno, preporuka je Hrvatskog novinarskog društva, objavljena 2007., da novinari ako su kandidati na izborima ne bi za to vrijeme trebali obavljati novinarski posao. Zadavanje zadataka novinarima i uređivanje predizbornog priloga je tipičan novinarski posao koji je rukovodstvo Glasa Istre dodijelio Srećku Peršiću, kandidatu na izborima.

Član Radničkog vijeća i glavni sindikalni povjerenik je pismeno pozvao Peršića da podnese pismeni zahtjev privremenom glavnom uredniku i Upravi da ga oslobode rada na predizbornim prilozima Glasa Istre jer svojim postupkom krši propise i pravila novinarske struke i etike.

Međutim, umjesto da Uprava i glavni urednik smjene Peršića, kad on sam to nije učinio, Uprava se obrušila na Gregorovića koji je ukazao na taj sukob interesa. Slaven Žmak, izvršni direktor Glas Istre novine odgovorio je Gregoroviću da su njegovi razlozi odbijanja sudjelovanja u izradi predizbornih priloga potpuno neutemeljeni, a argumentacija besmislena. Zbog navedenog, pozvao je novinara da nalog izvrši bez odgađanja u skladu s pravima novinarske struke i etike i bez promoviranja ičijih interesa, a u protivnom smatrat će to povredom njegovih radnih obveza.

Gregorović nije sudjelovao u izvještavanju s ovogodišnje predizborne kampanje, a lani je izbornu kampanju pratio samo dva dana. Nakon što je u rujnu 2016. upozorio Upravu i privremenog glavnog urednika da su urednici samovoljno udvostručili duljinu izvještaja s predizbornog skupa HDZ-a, izvještaj koji je u propisanoj duljini napisao Gregorović, on više nije angažiran u izvještavanju s predizbornih skupova jer se svakodnevno kršilo pravilo da sve stranke dobiju jednak prostor u novinama, navodi Gregorović.

Peršić je pokretač ali nije više predsjednik udruge

Kasnije tijekom dana na tekst je reagirala Luiza Gortan opovrgnuvši da je Srećko Peršić predsjednik udruge MURVA te da je portal marcana.info vlasništvo MURVE. 

Točno je da je Srećko Peršić pokretač udruge MURVA, i inicijalni predsjednik, no upravo zbor predizborne kampanje više ne obnaša tu funkciju. Nadalje, netočna je informacija da je on vlasnik portala marcana.info. Dakle, vlasnica portala marcana.info sam ja, Luiza Gortan, i to još od 2010. godine. Odnedavno obnašam i funkciju predsjednice Udruge Murva, navodi Gortan.

(iPress/foto arhiva) 
Komentari (2)
To smeće od stranačkog biltena
2 Petak, 19 Svibanj 2017 12:03
srle69
izlazi na kioske jedino zato jer je upravo to - propagandni stranački bilten.
Novine nikako nisu, a nezavisne su ko NDH u 2.svj.ratu
Vota Manjgura! Vota dragi debeli vođa z brukaselexss!
Uz dužno poštovanje novinaru Gregoroviću:
1 Petak, 19 Svibanj 2017 11:29
anti-fascist
on je totalno nepismen i nije čudno da mu urednici interveniraju u tekstove. S druge strane, nije normalno ono što opisuje u svom uradku, da ga tako nazovem.

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:417820
293185Gost
Bejewel
Igrano:152587
8984Gost
Tetris
Igrano:120085
1318500Gost
Pacman
Igrano:73157
165390Gost
Gold miner
Igrano:54235
420000Gost
Jamb
Igrano:40720
1322Gost
Snake
Igrano:20842
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17482
58Gost
Frogger
Igrano:15366
15170Gost
Invaders
Igrano:12140
111730Gost
Simon
Igrano:10094
27Gost
Sudoku
Igrano:10073
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8560
Gost
Opasno nebo
Igrano:8357
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7896
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7774
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7296
Gost
Ninja Kid
Igrano:6825
6000Gost
Ninja
Igrano:6693
Gost
Klonovi
Igrano:6206
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE