Baner
Istra
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Mještani i Zelena Istra na sudu srušili otvaranje kamenoloma u Marčani

Objavljeno: 16.03.2017. | 12:32

Pošalji na:

 
 
 

MARČANA - U siječnju 2015. na Upravnom sudu u Rijeci šest privatnih tužitelja iz Marčane i Zelena Istra dobili su spor protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti za okoliš eksploatacije karbonatne sirovine na eksploatacijskom polju Marčana 1 nositelja zahvata Kamen produkt d.o.o. Tužitelji su osporavali zakonitost tog rješenja, a sud je prihvatio njihove tvrdnje i dokaze i poništio rješenje.

U rujnu 2016. isti tužitelji dobili su na istom Sudu još jedan spor – ovaj put protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti za okoliš eksploatacije arhitektonsko-građevnog kamena na eksploatacijskom polju Marčana nositelja zahvata Kamen d.d. Pazin. Presuda je tužiteljima dostavljena polovinom ožujka 2017. godine, objavili su danas na konferenciji za medije u Udruzi Zelena Istra.

Eksploatacija karbonatne sirovine na eksploatacijskom polju Marčana 1 nije bila predviđena Prostornim planom Istarske županije, ali je Ministarstvo svejedno za njega investitoru izdalo pozitivno Rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš. Sud je presudio kako je takvo Rješenje bilo protuzakonito zbog kršenja odredbi PPIŽ. Županija nakon presude mijenja Plan i ucrtava dodatni kamenolom karbonatne sirovine, uz kamenolom arhitektonsko-građevnog kamena, premda je na samom suđenju svjedok, predstavnik Istarske županije, izjavio kako je na tom polju namjerno predviđen samo jedan, a ne dva kamenoloma, i to samo arhitektonskog kamena jer je njegov utjecaj na okoliš manji i jer u Županiji postoji previše kamenoloma.

- Sud je poništio i ovo rješenje Ministarstva jer studijom utjecaj na okoliš nisu obrađena moguća varijantna rješenja zahvata s obzirom na njihove utjecaje na okoliš, kako su to zahtijevali tužitelji - i važeći propisi. Propisi nalažu da se razrade moguće varijante zahvata kako bi se moglo utvrditi koja je od njih najpovoljnija za okoliš, osobito stoga što Prostorni plan uređenja Općine Marčana za to eksploatacijsko polje predviđa metodu podzemne eksploatacije.

Ovaj slučaj još je jednom dokazao ono na što Zelena Istra već godinama ukazuje – da su studije utjecaja na okoliš tendenciozni dokumenti koji služe pravdanju predloženih zahvata, a ne objektivnoj procjeni mogućih negativnih utjecaja na okoliš i da se vrlo često ne poštuju ni temeljni propisi, a nadležna povjerenstva za ocjenu studija utjecaja na okoliš kao ni nadležno ministarstvo ne reagiraju na kršenje zakona i izdaju neopravdana pozitivna mišljenja i nezakonita rješenja. Mišljenje lokalne javnosti se traži samo iz formalnih razloga i nakon toga u potpunosti ignorira. Održivi razvoj ne može se postići bez uključivanja javnosti u postupak odlučivanja. No u nas je situacija vrlo loša po tom pitanju, što dokazuje i slučaj dva kamenoloma u Marčani. Nakon prve presude u kojoj je sud odlučio ukinuti rješenje jer je, između stalog, donijeto protivno odredbama prostornih planova, Županija je jednostavno, kako bi pogodovala investitoru, izmijenila sporne odredbe prostornog plana i omogućila mu da ponovo pokrene postupak procjene utjecaja na okoliš. U nas svaki investitor može mijenjati prostorne planove, dok zainteresirana javnost, koliko god argumentirani i brojni bili njeni zahtjevi – to ne može, kažu u udruzi.

Budu li investitori zaista pokrenuli nove postupke procjene utjecaja na okoliš za iste kamenolome, Zelena Istra najavljuje da će budno pratiti svaki njihov korak. Od nadležnog Ministarstva zahtijevat će ukidanje lokacijske dozvole koju je u međuvremenu ishodovao Kamen d.d. za kamenolom. - Ta je dozvola izdana na temelju sada dokazano protuzakonitog rješenja te ju Ministarstvo mora po službenoj ukinuti, no nama nije teško na to ih podsjetiti», izjavila je Dušica Radojčić iz Zelene Istre, naglasivši da je ova pobjeda još jedan dokaz da se isplati boriti za svoj kraj, zdravlje i blagostanje. Pravo jednog na zaradu ne smije biti veće od prava drugog na zdrav i kvalitetan život. Osim toga, kada je protivljenje nekom zahvatu u lokalnoj zajednici tako veliko, Općina bi u najmanju ruku trebala raspisati lokalni referendum i dati mogućnost svima da se izjasne.

- Zadovoljan sam  presudom Upravnog suda RH u Rijeci, koja potvrđuje propuste učinjene u donošenju Rješenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Otvaranje kamenoloma na području općine Marčana nije mi prihvatljivo radi utjecaja na okoliš i zdravlje pučanstva. Također, žitelji općine su već niz godina ukazivali na interese zajednice i prioritete razvoja, potvrđene strategijama razvoja Istarske županije - turizam, obrtništvo, poljoprivreda i ribarstvo. Otvaranje kamenoloma Marčana površine 42.35 ha i Marčana 1 površine 47,6 ha s eksploatacijskim razdobljem od 40 godina, nedvojbeno mijenja podneblje u kojem živimo i u kojem će živjeti buduće generacije. Zadaća nam je očuvati okoliš, tj. djelovati unutar granica razumnog i prihvatljivog. Nadam se da će ove dvije presude potaknuti pučanstvo na aktivnije sudjelovanje u odlučivanju  razvoja zajednice, rekao je Mario Božac, predstavnik mještana koji su pokrenuli i vodili spor.

Bez kvalitetne studije, koja mora obuhvatiti sva područja mogućeg utjecaja i opis alternativnih rješenja kao i prikladne mjere zaštite okoliša za onu varijantu koja je najprihvatljivija za okoliš, nije moguće donijeti kvalitetnu odluku kojom se podupire gospodarstvo i štiti okoliš, prirodu i zdravlje ljudi, zaključuju u Zelenoj Istri. (iPress) 

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:419670
293185Gost
Bejewel
Igrano:153265
8984Gost
Tetris
Igrano:121288
1318500Gost
Pacman
Igrano:73370
165390Gost
Gold miner
Igrano:54532
420000Gost
Jamb
Igrano:40906
1322Gost
Snake
Igrano:20947
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17576
58Gost
Frogger
Igrano:15523
15170Gost
Invaders
Igrano:12253
111730lab
Simon
Igrano:10190
27Gost
Sudoku
Igrano:10171
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8644
Gost
Opasno nebo
Igrano:8451
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7988
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7855
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7375
Gost
Ninja Kid
Igrano:6906
6000Gost
Ninja
Igrano:6778
Gost
Klonovi
Igrano:6277
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE