Baner
Istra
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Fojbe, egzodus i iredentizam: Istra treba obračun s fašističkim i komunističkim nasljeđem

Objavljeno: 04.10.2017. | 14:10

Zadnja izmjena: 04.10.2017. | 14:29Pošalji na:

 
 
 

Nakon nedavnih najava predsjednika IDS-a Borisa Miletića, saborski je Klub njegove stranke, koji zastupa i interese dviju riječko-primorskih autonomističkih grupacija, uputio u saborsku proceduru zakonsku inicijativu, kojom se traže izmjene u Kaznenom zakonu u smjeru zatvorskog kažnjavanja za 'propagiranje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola'.

Iskakanje iz svehrvatskog rješenja

Začuđuje da se upravo minorna regionalna stranka IDS javlja sada s ovom inicijativom, jer ionako već postoje kazneno zakonske odredbe oko ove materije. Uz to, u tijeku je i široka društvena rasprava i inicijativa (Vijeće za suočavanje ..) da se ovo područje regulira pravedno i sveobuhvatno, pogotovo radi zamijećenih društvenih konflikata koji nastaju zbog selektivnosti u pristupu i ocjeni svih totalitarnih sustava i režima iz prošlog stoljeća. Osobiti su društveni prijepori u odnosu na izostanak kritike i adekvatnog postupka prema nasljeđu totalitarnog jugo-komunističkog sustava uključujući njegova prikrivana zločinačka djela. A to nije, i poradi europskih konvencija i obveza, nikako više demokratski održivo. Ovom inicijativom IDS 'kuca na već otvorena vrata' ignorirajući pritom široku svehrvatsku raspravu i njen ishod. Umjesto toga on nudi svoje selektivno i ideologijsko 'zviždačko rješenje' oblikovano isključivo, ne po potrebi trenutka i hrvatske društvene stabilnosti, već po svom uskom političkom ukusu i interesu.

Nevjerodostojna inicijativa

Potvrda da je tomu tako, nazire se iz nekoliko evidentnih proturječnih činjenica vezanih uz ovu IDS-ovu ponudu.

Ponajprije, u samom je sadržajnom obuhvatu ove Inicijative, posve krivo, ispušten pojam 'komunistički', kojega sve Europske deklaracije uvrštavaju u jedinstveni trolist – 'nacistički, fašistički i komunistički', a nadodan je 'ustaški'.

Nadalje, povijesna je činjenica da je prostor Istre bio najdulje izložen dvama totalitarizmima: onom fašističkom, jako surovom prema hrvatskom istarskom narodu, i onom revolucionarno-komunističkom, jednako nepravednom i klasno surovom, s elementima zločina, prema svim žiteljima Istre koji bi iskazivali svoje nacionalno, demokratsko i vjersko pregnuće.

O ustaškom četverogodišnjem totalitarnom režimu znamo, što znamo, iz povijesne interpretacije u komunističkoj Jugoslaviji, ali Istra s tim nema realnog povijesnog iskustva. Pa je prilično nelogično da upravo današnji politički Istrijani nastoje o tom režimu, i njegovim negativnim posljedicama dati svoj sud i kazneno penalizirati neke od mogućih negativnih refleksija tog nasljeđa i simbola na današnju hrvatsku demokratsku stvarnost. Ako pak takvi Istrijani imaju i neke mnogo gore negativne spoznaje o tome, koje su doznali od svojih očeva, majki, djedova ili baka, s prostora Like, Kozare ili drugih pobunjeničkih krajeva, od nas 'običnih istarskih Hrvata', to još uvijek ne znači da je 'ustaštvo' istarski prioritet u suočavanju s totalitarnim režimima i njihovim nasljeđem.

Istarski prioritet bi morao biti obračun s fašističkim i komunističkim nasljeđem

Razumno je bilo za očekivati da će 'politička Istra' inicirati raspravu oko komunističkog, dakle i titoističkog, negativnog nasljeđa u Istri, i to bar tamo, za početak, gdje se on evidentno iskazao kao zločinački. To je pitanje odvođenja i egzekucije brojnih civilnih osoba, bez suđenja. Bacanje u jame, kako civilnih osoba tako i zarobljenih ili mirno predanih neprijateljskih vojnika. Isto tako i pitanje velikog, uglavnom nasilnog, ratnog i poslijeratnog egzodusa, u desetinama tisuća izbjeglih Istrana talijanske i hrvatske narodnosti, kojim je Istra na dugo demografski i demokratski opustošena, i od čega se nije, niti će se, još dugo oporaviti.

Druga bi važna točka istarskog suočavanja s totalitarnim nasljeđem trebala biti pitanje fašističkog i iredentističkog nasljeđa u Istri, što su samo dvije strane iste medalje.

Premnogo je pitanja iz te sfere, ne tek povijesnih, nego još više povezanih s današnjim istarskim političkim realitetom. Temeljno je svakako ono koje se pita: u kojoj mjeri regionalna politička vlast u Istri, kroz političku platformu pozitivne diskriminacije talijanske manjine, kroz kulturne i društvene obrasce multikulturalizma i dvojezičnosti i kroz duhovno-politički otklon od hrvatske središnje vlasti i državnog suvereniteta, provodi de-kroatizaciju, uz istovremenu re-talijanizaciju, Istre, na tragu (neo)fašističkog nasljeđa? Povežemo li prvo i drugo, moramo se upitati: ne žive li u Istri, posve netaknuto i milovano, oba ova totalitarna nasljeđa u svojevrsnoj convivenzzi, povezana zajedničkim ciljem – nacionalne i državotvorne de-kroatizacije Istre?

E sad, da je ova Inicijativa bar nešto rekla i tražila u pogledu ispravka i penalizacije negativnog fašističkog i komunističkog nasljeđa u Istri, kojeg i na simboličkoj razini ima na pretek (detaljno jednom drugom prilikom) možda bismo bili i suzdržaniji u postavljanju gornjeg pitanja i iskazivanju sumnji oko odgovora. Ovako pak, gotovo je sve posve jasno.

Pa valjda će to biti jasno i hrvatskoj političkoj većini u Saboru, koja bi ovu i ovakvu podvalničku i jednostranu Inicijativu trebala odbaciti. (Piše Mario Sošić) 

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:417882
293185Gost
Bejewel
Igrano:152616
8984Gost
Tetris
Igrano:120139
1318500Gost
Pacman
Igrano:73179
165390Gost
Gold miner
Igrano:54253
420000Gost
Jamb
Igrano:40736
1322Gost
Snake
Igrano:20851
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17487
58Gost
Frogger
Igrano:15380
15170Gost
Invaders
Igrano:12146
111730lab
Simon
Igrano:10104
27Gost
Sudoku
Igrano:10081
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8567
Gost
Opasno nebo
Igrano:8365
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7901
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7781
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7303
Gost
Ninja Kid
Igrano:6833
6000Gost
Ninja
Igrano:6702
Gost
Klonovi
Igrano:6211
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE