Baner
Baner
Istra
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Autonomaški projekt Zemlja Istra nanovo vreba (II.)

Objavljeno: 15.04.2017. | 11:02

Zadnja izmjena: 15.04.2017. | 13:01Pošalji na:

 
 
 

Iznoseći  neke svoje doživljajne, ali i znanstveno-stručne, refleksije na autonomaški politički koncept regionalne stranke Istarski demokratski sabor i kasniji radikalizirani projekt «Zemlja Istra», koji je potekao iz istog političkog izvorišta, naslonio sam se prigodničarski u prvom tekstu, na jedno nedavno komemorativno prisjećanje i neprimjereno političko glorificiranje, na obljetnicu Kongresa Istrijana i na najnoviju objavu Deklaracije o potrebi obnove i uvođenja zajedničkog jezika na ovom našem južno-slavskom prostoru, u čijem potpisu stoje, indikativno i poučno, i tri veoma protežirana i aktivna istarska kulturna djelatnika.

Jasnoća i istina, najbolje sredstvo otpora

Prvim sam tekstom, nabrajajući činjenice i iznoseći tvrdnje, želio prvenstveno ukazati na to kako u Istri, bez obzira na većinski političko-izborni odabir njenih građana-birača, postoji, od samog početka demokratskih promjena pa nadalje, također veoma snažan istarski intelektualni i društveni supstrat, koji postojano misli, svjedoči, djeluje i ostvaruje se, na političkom i duhovnom konceptu suvremene hrvatske državotvorne misli i njenog integralnog društvenog razvoja. I poradi toga, valjalo je iznijeti nekoliko opservacija o nabrojenim «devijacijama», kako bi se vidjelo da postoji i ona «druga Istra» - hrvatska Istra, bez koje se, pa i protiv koje se, doduše može autoritarno vladati u Istri, ali je ona, kao sastavnica hrvatskog korpusa, nepremostiva brana za sve ono što se politički i identitetski može definirati kao antihrvatsko.

U političkom se rječniku ta politika može «maskirati» kojekakvim izrazima, pojmovima i frazama, kao što su zemlja Istra, autonomija, regionalizam, decentralizacija, istarska specifičnost, dvojezičnost, multikulturalizam, istrijansko, pozitivna diskriminacija, i tome slično, ali iza svega  toga stoji prava namjera, a to znamo i jedni i drugi; da se u Istri oslabi hrvatska politička i identitetska većinska komponenta.

Uz jedno reagiranje

I ta se moja namjera pokazala, neslućeno, veoma opravdanom, jer je stigla, i objavljena, jedna ozbiljna reakcija D. Debeljuha, čovjeka iz prvog ešalona utemeljitelja IDS-a, a i kasnijeg, možda i najužeg suradnika i kreatora na projektu «Zemlja Istra». U njoj se moglo pročitati, izuzmu li se neke njegove «razumljive» emocionalne i «vrijeđajuće» reakcije, kako je taj projekt zaista bio na djelu i kako on i danas u Istri ima svojih sljedbenika i apologeta, koji čekaju, vrebaju, neku «dobru priliku» za stavljanje Istre «na trgovački banak».

Na temu fenomena autonomaštva, istrijanstva, IDS-a, Kongresa Istrijana, i sličnih povezanih tema, napisao sam i objavio mnogo znanstvenih i publicističkih radova, te održao više javnih predavanja, tako da su sve moje tvrdnje precizne i potkrijepljene činjenicama.

Antihrvatstvo iznijetih «istarskih» projekata i događanja, da ukratko sažmem, duboko je poduprto i utemeljeno na radikalnoj esulskoj revanšističkoj politici, na iredentizmu, na projugoslavenskim istarskim iseljeničkim skupinama od Amerike i Kanade, do Australije i Francuske, na partizansko-boljševičkoj tradiciji i prosrpskom opredjeljenju istarskih upravnih, partijskih i boračkih struktura, na ranijoj vladajućoj komunističko-partijskoj i obavještajno-sigurnosnoj ostavštini, te na etnički manjinskom i pomiješanom identitetskom supstratu.

To su društvene okosnice te politike, sve do danas, a ne nekakvo tobožnje «loše ponašanje» HDZ-a kao vodeće državotvorne stranke. Na koncu, ako je to točno, zašto se istarska politika i biračko tijelo nisu okrenuli nekim drugim «dobrim i pristojnim» hrvatskim strankama: HSLS-u, HNS-u, HSS-u, i drugima? Ili to ne čine danas, kada i sam D. Debeljuh nabraja mnoge etičke i interesne deformacije i devijacije svoje nekadašnje stranke.

Iz svega gore iznijetog moram utvrditi kako se u pogledu mojih ocjena opisanih fenomena i njihovih tvoraca i aktera, zaista nemam čega stidjeti. Ako se nečega stidim, bolje reći ako o nečem žalujem, onda je to moja duboka nelagoda da moji mnogi, i pre-mnogi, zavičajni i naivni Istrani/Istrijani nisu prepoznali priliku svoje identitetske i državotvorne integracije u hrvatski državni, društveni i politički prostor, već sluganski i bezglavo lutaju opasnim prostorima povijesne neozbiljnosti i utopije. (Piše: M. Sošić) 

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

Baner

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:417882
293185Gost
Bejewel
Igrano:152616
8984Gost
Tetris
Igrano:120139
1318500Gost
Pacman
Igrano:73179
165390Gost
Gold miner
Igrano:54253
420000Gost
Jamb
Igrano:40736
1322Gost
Snake
Igrano:20851
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17487
58Gost
Frogger
Igrano:15380
15170Gost
Invaders
Igrano:12146
111730Gost
Simon
Igrano:10104
27Gost
Sudoku
Igrano:10081
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8567
Gost
Opasno nebo
Igrano:8365
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7901
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7781
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7303
Gost
Ninja Kid
Igrano:6833
6000Gost
Ninja
Igrano:6702
Gost
Klonovi
Igrano:6211
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE