Vrhovni sud poništio je presudu kojom je Valter Flego bio oslobođen optužbe da je, kao gradonačelnik Buzeta, sebi i suradnicima protuzakonito podigao plaću. 

Vrhovni sud Republike Hrvatske poništio je, nakon pet godina, presudu Županijskog suda u Rijeci kojom je IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego oslobođen optužbe za zloporabu položaja i pribavljanje imovinske koristi u razdoblju dok je obnašao dužnost gradonačelnika Buzeta, te je taj predmet vratio na početak.

Podsjetimo, Flegi se u Rijeci sudilo zbog kaznenog djela zlouporabe položaja u vrijeme dok je bio gradonačelnik Buzeta, kada je, prema USKOK-ovoj optužnici, proračun grada oštetio za ukupno 539.543,22 kune. Flego je, suprotno Zakonu o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi povećao plaću sebi i još četvorici djelatnika gradske uprave.

Zamjenik ravnateljice Uskoka je nakon izricanja presude, u izjavi novinarima najavio podnošenje žalbe Vrhovnom sudu jer je, kako je kazao, ovo Sudsko vijeće netočno utvrdilo činjenično stanje. Rekao je da su plaće povećane nazakonito te da je Flego za to morao znati.

Isplatu povećanih plaća, prema tvrdnjama tužiteljstva, omogućio je donošenjem Pravilinika o radu gradske uprave grada Buzeta i to protivno Zakonu o plaćama u regionalnoj samoupravi. Prema tom pravilniku mu je plaća uvećana za pet posto zbog stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti i 15 posto za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima. (iPress)

Vezani tekst:

Da, uzeo sam 135.000 kuna, nemam se što žaliti

Flego s carskim budžetom: Plaća 17 tisuća, dvije kartice, C5 s vozačem, reprezentacija 39 tisuća kuna mjesečno...

USKOK podigao optužnicu protiv Valtera Flega: oštetio Buzet za pola milijuna kuna