U vijećnici Općine Žminj sa izvođačem radova Tehnoline Telekom d.o.o. Pula danas je potpisan Ugovor o nabavi opreme i instalacije pristupnih točaka za javni bežični Internet - WiFi4EU na temelju Sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru instrumenata za povezivanje Europe (CEF), program WiFi4EU, Sporazumom br. INEA/CEF/WIFI4WU/2-2019/029383-036051 koji je sklopila Općina Žminj sa Izvršnom agencijom za inovacije i mreže (INEA), u okviru ovlasti koje je na nju prenijela Europska komisija. Predmet tog ugovora je nabava opreme i instalacija 10 vanjskih i 2 unutarnje pristupne točke za javni bežični internet čime će biti obuhvaćen širi centar samog Žminja te naselja Lukovica, Galanti, Vidulini i Cere.

U sklopu projekta postojeća oprema koja je pomalo dotrajala budući da je montirana već više od 5 godina zamijeniti će se novom, naprednijom opremom znatno povećanog kapaciteta prijenosnih brzina i mogućnošću prihvata većeg broja istovremenih korisnika. Projektom je definirano 50 istovremenih korisnika, no oprema koja će biti ugrađena po svojim specifikacijama omogućava znatno više, odnosno 256 po jednoj pristupnoj točki a na frekventnijim pozicijama i do 512 korisnika po jednoj pristupnoj točki i to uz propisanu brzinu od minimalno 30Mbps po pristupnoj točki. Osigurati će se i pristup internetu brzine dočak 100 Mbps za potrebe povezivanja nove mreže za što su radovi pokrenuti početkom ove godine.

Osim montaže i implementacije, izvođač radova osigurati će i 24 satni nadzor ispravnosti rada cijele mreže u trajanju od minimalno 3 godine te odrađivati sigurnosne nadogradnje kao i eventualne intervencije na mreži u slučaju potrebe.

Projektom će biti omogućen bolji i širi pristup internetu žiteljima Općine Žminj što je od izuzetne važnosti za svih jer je Internet danas neophodan alat za rad na svim razinama od škola, lokalne samouprave, trgovina pa do poduzeća. Ovim će projektom Općina Žminj omogućiti lakši i brži pristup internetu za svakodnevne potrebe svih stanovnika ali i olakšati rad našim gospodarstvenicima kojima je brzina interneta i kvaliteta infrastrukture od značajne važnosti za poslovanje i napredak. Ono što je također važno napomenuti jest da će žiteljima Općine Žminj veće brzine pristupa internetu biti omogućene već pred turističku sezonu koja nam slijedi. Uzevši u obzir porast broja noćenja i posjeta te konstantan porast broja ležajeva i smještajnih objekata na području Općine Žminj te nužnost kvalitetne infrastrukture po pitanju internetske mreže za zadovoljenje zahtjeva današnjeg modernog turista, ovaj će projekt biti svakako od velikog značaja i za lokalne iznajmljivače i njihove goste, priopćili su iz Žminja.

(iPress)