Sjeverozapadna Istra se proteklih godina istakla kao jedna od najpopularnijih destinacija za profesionalne bicikliste, prvenstveno zbog privlačnosti destinacije, brojnosti i raznovrsnosti biciklističkih staza te kvalitetne infrastrukture, usluge i smještajnih kapaciteta po mjeri biciklista. Tome svjedoči i dugogodišnja tradicija održavanja dviju međunarodnih utrka iz kalendara Svjetske biciklističke organizacije (UCI) na području Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja.

Nadolazeće biciklističke utrke Trofej Umag i Istarsko proljeće na konferenciji za medije održanoj 28. veljače 2020. u Vijećnici Grada Umaga predstavili su sportski direktor utrka Ivica Gržinić, direktor utrka Ivan Črnjarić, predstavnik IRTA-e Nenad Stojkovski te direktor Turističke zajednice grada Umaga Milovan Popović. Sve je prisutne pozdravio gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, a prisutni su bili i njegovi zamjenici Mauro Jurman i Ivan Belušić.

Već u srijedu, 4. ožujka, vozi se 8. Trofej Umag, jednodnevna biciklistička utrka rangirana kao 1.2 u sustavu UCI-ja, otvorena za bicikliste u kategorijama muški elite i U-23, odnosno za UCI kontinental ekipe, nacionalne ekipe, regionalne ekipe i klubove u organizaciji biciklističkog kluba Meridiana Kamen Team iz Pazina. Trofej Umag vozi se na stazi dugoj 154 kilometara kroz gradove i mjesta sjeverozapadne Istre, središnje Istre te duž istočnog dijela Istre, a očekuje se sudjelovanje maksimalnog broja dozvoljenih natjecatelja po UCI pravilima, njih 176 iz 29 biciklističkih momčadi, i to iz niza europskih zemalja te nekoliko izvaneuropskih.

Osam dana kasnije, od 12. do 15. ožujka, vozi se 17. Međunarodna etapna utrka „Istarsko proljeće“, koja se također nalazi u kalendaru Svjetske biciklističke organizacije i boduje se za Svjetski kup. Sama utrka kreće već tradicionalnim prologom koji se vozi u Umagu, da bi potom u tri etape utrka povezala Poreč, Pazin, Labin, Fažanu, Vižinadu i Umag, prolazeći velikim dijelom istarskog poluotoka čime se na najljepši način promoviraju ljepote našeg kraja. Očekuje se nastup sjajnih momčadi, a već se sada sa sigurnošću može reći da će svoje mjesto u pelotonu naći izuzetno veliki broj kvalitetnih vozača.

Trofej Umag i Istarsko proljeće su međunarodne biciklističke utrke koje su iznjedrile velik broj vrhunskih sportaša, prošlogodišnji pobjednik Istarskog proljeća bio je Austrijanac Felix Gall iz Development Team-a Sunweb, dok je na Trofeju Umag pobjedu odnio Čeh Alois Kankovsky – Team Elkov Author. Iako prevladavaju strani klubovi, domaće snage branit će Biciklistički klub Meridiana Kamen Pazin s već renomiranim imenima u svijetu biciklizma poput Davida Rebellina, Emanuela Kišerlovskog, Matea Frankovića, Antonia Baraća i drugih. Veći dio ekipe bit će smješten u hotelima Plave lagune, hotelu Sol Garden Istra for Plava Laguna u Umagu te u hotelu Molindrio Plava Laguna u Poreču.

- Velik broj domaćih i inozemnih klubova velik napor ulažu u pripreme za glavnu natjecateljsku sezonu, upravo iz tog razloga je Trofej Umag savršena prilika za testiranje njihove forme s natjecateljima iz mnogobrojnih zemalja. Istarsko proljeće već je odavno tradicionalna utrka, prepoznatljiva po brojnosti i kvaliteti natjecatelja, a u svom sedamnaestom izdanju prolaziti će već tradicionalno kroz gradove i mjesta klastera Sjeverozapadne Istre te Srednje i Istočne Istre te tako potvrditi status Istre kao prepoznatljive i kvalitetne destinacije za cestovni biciklizam. Nadamo se da će se i vremenske prilike malo popraviti te da će svi moći pokazati ono što u ovom trenutku zaista i mogu, ističe sportski direktor utrka Ivica Gržinić.

(iPress)