Prigodnim programom obilježena je 115. godišnjica rođenja znamenitog pedagoga Tone Peruška, jučer u prostorijama Javne Ustanove Kamenjak u Premanturi. Jutarnji dio programa pozdravnim govorom otvorio ravnatelj škole Tone Peruško Pula, Kristijan Cinkopan, te su djeci izrazili dobrodošlicu ravnateljica škole dr. Mate Demarin, Emanuela Pinzan Chiavalon i pomoćnica pročelnika UO za društvene djelatnosti grada Pule Irena Peruško. U ime Općine Medulin uvodnu riječ je održao v.d. pročelnik upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Marko Cukon.

Uslijedio je raznolik i bogat program koji su pripremila odgojitelji i djeca DV Medulin, podružnica Premantura, učitelji i učenici O.Š. dr. Mate Demarin i O.Š. Tone Peruško iz Pule. Mališani dječjeg vrtića Premantura izveli su recitaciju stihova na premanturskom govoru „Ažilo“. Učenici Osnovne škole Tone Peruško Pula predstavili su folklor, putem pjesme „Jobrni me“, te nekoliko recitacija s LiDraNa. Zbor učenika O.Š. dr. Mate Demarin otpjevao je pjesmice „Veli turanj“ i „Škola škola“, te su odsvirali roženice.

Jutarnji dio programa završen je stručnim vodstvom edukatora JU Kamenjak, koji su djecu proveli kroz stalni postav Kuće prirode i pokazali im bogatstva bioraznolikosti zaštićenog krajobraza Kamenjak. U sklopu programa djeca su u pratnji svojih nastavnika i djelatnika Općine Medulin posjetila Centar brodogradnje „Goran Mikovilović“ i rodnu kuću Tone Peruška, nakon čega su položili vijenac na Peruškov grob, te odali počast velikanu. U nastavku je odigrana nogometna utakmica sedmih razreda između učenika OŠ Tone Peruško i OŠ dr. Mate Demarin.

U popodnevnom dijelu programa u 19 sati u prostoriji JU „Kamenjak“ održana su tri zanimljiva predavanja na temu života Tone Peruška. Manifestacija je započela predavanjem mag. hist. Andreja Badera „Tone Peruško - djetinjstvo i počeci novinarstva“ - gdje su svi prisutni mogli čuti zanimljivu priču koju je zabilježio Tone Peruško, a povezanu upravo s Premanturom. Mag. hist. David Orlović izložio je predavanje na temu “Tone Peruško - zapisi o Etiopskom ratu 1935 - 1936 u listu Istra“, a novinar i pisac Albino Crnobori, Premanturac koji je osobno poznavao i surađivao s T. Peruškom izložio je predavanje pod naslovom 'Tone Peruško - karika u jednom slijedu'.

(iPress/foto Lara Vujica)