Danas su nam građani putem Zelenog telefona poslali fotografije odbačenog otpada na otvorenoj površini koja se nalazi iza reciklažnog dvorišta u Valmadama. Mještani Valmada su bez prigovora prihvatili da, uz Agrokoku i Herculaneu  sa svojim voznim parkom, imaju i reciklažno dvorište u svom naselju - nadajući se strogim mjerama zaštite okoliša.

Ono što se događa je da Herculanea skriva svoju nesposobnost upravljanja sustavom odvojenog prikupljanja otpada stvarajući nelegalna odlagališta sekundarnih sirovina, zelenog i drugog otpada! Građani svjedoče da kamioni iskrcavaju vreće otpada te izlijevaju i svu tekućinu iz kamiona na javnu površinu uz reciklažno dvorište bez ikakvih mjera zaštite okoliša.

Je li sada svima jasno da bez sortirnica, kompostana nije moguće zatvoriti sustav odvojenog prikupljanja otpada?

Mještanima je ugroženo zdravlje jer svi toksini iz otpada dopiru u tlo, vodu i zrak!

Kako očekivati da građani djeluju u skladu sa zakonom, kada javna uprava i javna poduzeća konstantno krše te iste zakone? Zelena Istra je podnijela prijavu Inspekciji zaštite okoliša, Gradu Puli te na znanje Mjesnom odboru Busoler. Očekujemo hitnu reakciju!

I da citiramo direktora Herculanee Igora Starog "ako želimo naš razvoj temeljiti na održivom razvoju, a to drugim riječima znači da želimo našoj djeci ostaviti čist i uredan okoliš, onda je sigurno da moramo dobro razmisliti na koji ćemo način to ostvariti", piše Zelena Istra.

Tribina "Kaštijun - postoji li rješenje?"

U organizaciji Zelene Istre u Klubu Uljanik u Puli 25. veljače 2020. u 18 održat će se tribina 'Kaštijun - postoji li rješenje?'

Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun u fokusu je lokalne javnosti već mjesecima - ljeti zbog nesnosnog smrada, a sada zimi zbog učestalog prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti emisija lebdećih čestica 2,5. No to je samo manji, onaj vidljivi dio problema koji opterećuje rad tog postrojenja. Zabrinutost građana dodatno izaziva i nedostatak informacija, naročito o načinu na koji će se problemi riješiti.

Želeći olakšati informiranje javnosti, koje mora obuhvatiti suprotstavljene stavove i argumente, Zelena Istra organizira tribinu u Klubu Uljanik u Puli 25. veljače 2020. u 18:00 sati.

Na tribini će sudjelovati Vesna Dukić, osoba nadležna za zastupnje društva Kaštijun, Koviljka Aškić, nezavisna stručnjakinja, Bojan Blagonić iz građanske inicijative "Čist zrak, duga ljubav" i Dušica Radojčić iz Zelene Istre. Iz Ministarstva zaštite okoliša stigla je ispričnica, a potvrda sudjelovanja predstavnika Skupštine Kaštijuna Borisa Miletića i Fabrizia Radina još se čeka. Tribinu će moderirati radio voditelj Elvis Morina, javljaju iz Zelene Istre.

(iPress)