Udruga Moj lipi Karigador uz podršku Zelene Istre, u nastojanju da se spriječi nečuvena devastacija još jedne uvale u Istri, poziva građane općine Brtonigla da se uključe u javnu raspravu o studiji utjecaja na okoliš za luku otvorenu za javni promet "Karigador".

U prostorijama Zajednice Talijana 27. veljače u 17 sati održat će se javno izlaganje Studije utjecaja na okoliš.

Planiranim projektom predviđa se nasipavanje morske obale i mora i to oko 0,8 ha, izgradnja mola dužine 335 metara, 200 vezova, izgradnja travel lifta od 40 tona i servisa za barke.

Glavni pokušaj prevare odnosi se na veličinu zahvata u Uvali Dajla - Karigador. Umjesto da se građanima da potpuna informacija o tome kako se u Uvali Dajla-Karigador planiraju graditi dvije luke, jedna u dijelu koji pripada Općini Brtonigla s 200 vezova i druga, koja pripada Gradu Novigradu, sa 63 veza, isti naručitelj – Lučka uprava Umag-Novigrad dva je velika zahvata u procedurama izdavanja dozvola prikazala zasebno.

Navedeni zahvati će betoniranjem i miniranjem nepovratno devastirati kulturno i ekološki zaštićeno područje uvale Dajla-Karigador. Radi se o registriranom arheološkom lokalitetu upisanom u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a planirani zahvati ulaze u područje ekološke mreže EU natura 2000 HR 100032 "Akvatorij zapadne Istre" s međunarodno važnim područjem za ptice i obiluje strogo zaštićenim vrstama kao što su periske, prstaci, morska cvjetnica, škrdobuli, izvori pitke vode, otisci dinosaura..

Zbog angažmana građana i sudjelovanja u postupku Ocjene o potrebi procjene zahvata za okoliš - Ministarstvo je donijelo rješenje da se za luku Karigador ipak MORA provesti postupak procjene utjecaja na okoliš!

I zato pozivamo građane i struku da se aktivno uključe te:
- da 27. veljače u 17 h u što većem broju dođu na javno izlaganje Studije utjecaja na okoliš u prostorije Zajednice Talijana Općine Brtonigla (Ulica Svetog Križa 2, Brtonigla)

- da svoje pisane primjedbe na Studiju, zaključno s 18. ožujka, upišu u knjigu primjedbi dostupnu u prostorijama vijećnice Općine Brtonigla, Trg. Sv. Zenona 1, Brtonigla, svakog radnog dana od 07,00 do 15,00 sati ili ih dostave na adresu: Istarska županija, Upravni odjel za održivi razvoj, 52100 Pula, Flanatička 29.

(iPress)