Umaški studenti nisu mogli ljepše obilježiti Valentinovo, doli svečanim činom potpisivanja ugovora o dodjeli stipendija za akademsku godinu 2019./20. Tako su u Gradskoj vijećnici Grada Umaga gradonačelnik Vili Bassanese, njegova zamjenica Floriana Bassanese Radin te pročelnik Ureda grada Slaviša Šmalc, dočekali umaške studentice i studente poželjevši im puno sreće, rada i truda u daljnjem studiranju.

Na temelju provedenih javnih natječaja gradonačelnik Grada Umaga potpisao je ugovor o stipendiranju za akademsku godinu 2019./2020. s 35 studenata. Stipendije za izvrsnost dodijeljene su 33 studenata, a iznosi stipendija kreću se u rasponu od 5.900 kuna do 16.000 kuna. Potpora za studiranje u iznosu od 10.000 kuna dodijeljena je jednom studentu. Novost u sustavu stipendiranja Grada Umaga su stipendije za deficitarna zanimanja od javnog interesa u iznosu od 30.000 koja je dodijeljena studentici urbanizma.

A, osim kriterija prema Pravilniku te izvrsnosti prosjeka ocjena, bodovi su studentima dodijeljeni i za postignuća u znanstvenom i stručnom području, sportu, umjetnosti i glazbenom stvaralaštvu na državnim i međunarodnim natjecanjima te za volonterski rad kojeg je Umag, prvi u Istri, uveo u bodovanje.

Stipendija 'Niki Fachin', u ukupnom iznosu od 16.000 kuna, dodijeljena je Nikolini Vidović, studentici 2. godine diplomskog studija na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, tekstilni i modni dizajn, smjer kostimografija, Sveučilišta u Zagrebu, koja je ostvarila ukupno 45 bodova i zauzela prvo mjesto na listi prvenstva.

Prilikom svečanog potpisivanja Ugovora, gradonačelnik i suradnici su brojnim studentima zaželjeli puno uspjeha u daljnjem studiranju. „Kako je Isaac Newton rekao, to što znamo je kapljica, to što ne znamo je more. Vi ste, dragi naši studenti, karike društva koje smanjuju obujam mora, a povećavaju broj kapljica. Vi ste ti koji stvaraju budućnost te predstavljaju temelj razvoja obrazovanja u našoj zajednici. Zahvaljujući uzornim studentima kao što ste vi, koji kontinuirano podižu ljestvice kvalitete i vrijednosti naše zajednice, vidimo svjetliju i bolju budućnost obrazovanja i općenito budućnost naše zemlje. Hvala vam na vašem trudu, radu, na ustrajnosti u ostvarenju ambicija i snova. Hvala što ste ono što jeste, oličenje naše bolje i ispunjenije zajednice.“ u svojem je govoru naglasio Bassanese.

Svjesni činjenice da je na tržištu rada u našoj državi sve veća potreba za djelatnicima deficitarnih zanimanja, Grad Umag je nedavno učinio iskorak te je, kao prvi grad u Republici Hrvatskoj, uveo stipendije od 30.000 kuna za studente državljane Hrvatske, neovisno o njihovom mjestu prebivališta u RH. Drugi krug natječaja za dodjelu stipendija studentima na studijima za deficitarna zanimanja upravo je u tijeku te očekujemo da će ova demografska mjera svakako utjecati na poboljšanje kvalitete života, kako tih studenata i budućih djelatnika u Umagu, tako i cjelokupne zajednice. Studenti koji će biti obuhvaćeni ovom mjerom, po završetku studija, imat će obvezu najmanje pet godina živjeti i raditi u našoj zajednici. Kroz cijelo to vrijeme Grad Umag će im osigurati dodatne poticajne mjere, počevši od dodjele stana za vrijeme njihova rada tijekom svih 5 godina, pa do ostalih brojnih poticajnih mjera koje Umag već svojim građanima nad standardno omogućava. Time će se navedeni kadar motivirati da Umag odaberu kao svoj novi dom te u njemu ostanu živjeti i raditi.

Sredstva predviđena za stipendije u 2020. godini iznose ukupno do 500.000 kuna.

Grad Umag kontinuirano provodi mjere u smjeru demografskog razvoja zajednice, kao i podizanje kvalitete obrazovanja u istoj. Poticajne mjere koje iz godine u godinu nudi, a pritom konstantno uvodeći nove mjere u smjeru još bržeg rasta i razvoja, a sagledavajući razvoj zajednice na višoj, makro razini, dokaz je da Umag ide u pravom smjeru te da želja za boljitkom nema granica.

(iPress)