Povodom skorog održavanja izbora za vijeća Mjesnih odbora Grada Pule nositelji lista za mjesne odbore Stoja i Sv. Polikarp Sisplac SDP-a Pule s koalicijskim partnerima na tim izborima: HSU-om, SDSS-om, HSLS-om i Istarskim Laburistima danas su u Puli ispred rampe na ulazu u Muzil održali tiskovnu konferenciju.

Sanja Radolović, predsjednica SDP Pule i gradska vijećnica uvodno je predstavila liste za MO Sv. Polikarp Siplac i Stoju, a zatim je rekla kako su odlučili upravo ispred rampe na Muzilu održati tiskovnu konferenciju, jer taj projekt prenamjene Muzila predstavlja „megalomaniju“ u režiji gradske vlasti. „Svjedoci smo niza megalomanskih, promašenih projekata na području Pule, počevši od Muzila do Kaštijuna, za kojeg smo upravo jučer kao gradski vijećnici dobili polugotove materijale za sjednicu Gradskog vijeća iz kojih je razvidno da će se Kaštijun zadužiti za dodatnih 20 milijuna kuna, od čega čak 7 milijuna kuna odlazi na uklanjanje nedostataka, a ostalih 12 mil kuna na kupnju novih strojeva. Pitamo se i tražimo odgovore, zbog čega opet građani Pule i Istre moraju sankcionirati nastale nedostatke promašenog projekta Kaštijun, a odvoz i zbrinjavanje otpada je poskupilo između 100 i 400%. Dok sustav zbrinjavanja i odvoza otpada ne profunkcionira tražimo vraćanje „starih“ jeftinijih cijena odvoza smeća.“, rekla je Radolović.

Danijel Ferić, predsjednik SDP-ovog Savjeta za financije i državni proračun osvrnuo se na propali projekt prenamjene Muzila, za kojeg kaže da je gradska vlast "uvalila“ golf terene na 70 hektara površine. Modus operandi u gradu Puli marginalizirao je one koji su željeli i imali nešto za reći, bez obzira radi li se o bazenu, pročistaču, načinu trošenja gradskog novca ili u ovom slučaju raspolaganju prostorom poput Muzila koji je veličine 1/5 Pule. Ferić je naglasio kako je potrebno provesti savjetodavni referendum, odnosno pitati građane o budućnosti i namjeni Muzila, a prvotno bi ga trebalo i otvoriti za građane, jer velika većina njih nije nikada ni imala priliku biti na tom prostoru i doživjeti ga.

Lovro Sangaleti, nositelj liste za MO Sv. Polikarp Sisplac naveo je kako je u najvećem istarskom mjesnom odboru izgradnja vrtića na području Sv. Polikarpa Siplaca koji se obećava već godinama prioritet te kako je već bila izrađena projektno – tehnička dokumentacija, a onda se odjednom od strane gradske uprave stalo s projektom. Od ostalih projekata na području MO Polikarp Sisplac Sangaleti je istaknuo uređenje stepeništa Mornaričke crkve za što je SDP amandmanom na proračun vijećnice Alke Starac osigurao sredstva te uređenje Mornaričkog parka.

Stojan Palalić s liste istaknuo je revitalizaciju i obnovu šetališta Lungomare, uređenja šumskog pojasa Lungomare te kupališta Stoja i Valkane, kao prioritete za koje će se zalagati - dosadašnji model davanja u koncesiju istih od strane gradske uprave se pokazao promašajem.

Od komunalne problematike i Sangaleti i Palalić naveli su problematiku uređenja ceste od kampa Stoje prema Muzilu, kao i uređenje (asfaltiranje i postavljanje rasvjete) Ulice sv. Polikarpa i Revalantove ulice koje su poslije većih oborina neprohodne i postojeća rasvjeta je loša. Kao poseban problem istaknuli su buku noću iz cementare te koncentracije prašine iz cementara koja isprlja cijelu Lussijevu ulicu, a stanari se žale na zdravstvene tegobe zbog iste. (iPress)