Danas je vijećnici Medulina održana konferencija za medije tijekom koje je predstavljen bogat program ovogodišnjih pusnih svečanosti na području općine Medulin.

Događaj je poslužio i za veselu primopredaju ključeva i vlasti u Općini Medulin. Uz pjesmu i zvuke harmonike predstavnici maškara iz Pomera, Premanture, Banjola i Medulina složno su i glasno ušli u vijećnicu Općine gdje ih je dočekao načelnik Goran Buić. Prisutne su predstavnike medija i Općine maškare počastile bogatom marendom te preuzele ključeve od načelnika Buića, koji im je poručio da upravo stoga što preuzimaju tri ključa, u Općini Medulin sada započinje trodioba vlasti te da očekuje od maškara, za vrijeme njihove vladavine, rješavanje svih problema koji do sada nisu riješeni.

Kako je načelnik za ovu prigodu nosio meksički sombrero, maškare su mu, kako i priliči, odgovorile pjesmom „Mi imamo mnogos problemos… i lutamo svijetom bez kintos…“ kojoj su se načelnik i svi prisutni s osmijehom pridružili.

Nakon preuzimanja ključeva i ovlasti, pustonačelnici iz Pomera i Medulina, te pustonačelnica iz Banjola redom su predstavili svoje programe rada te bez iznimke potvrdili da su za pripremu šentenci imali zaista puno materijala te najavili da će njihove šentence, šentence na bilo i na šušte, iliti šuštence zasigurno zaslužiti da budu objavljene.

Već ove subote, 15. veljače, održati će se prva maškarana fešta, i to u Pomeru. U organizaciji mjesnog odbora i mještana, Pomerci će se okupiti u 12 sati kod bunara i svoju maškaranu povorku po naselju, uz pratnju harmonike, s istog mjesta započeti u 12.30 sati. Povratak na bunar predviđen je oko 18 sati te slijedi tradicionalno čitanje šentence i spaljivanje Pusta. Od 19:30 maškarana fešta seli se i nastavlja u mjesnom restoranu uz Domino band.

Subota, 22.2. donosi istovremeno dvije maškarane fešte, onu u Banjolama te u Premanturi. Banjolske krabulje najavile su svoje okupljanje već u 9.30, te kretanje povorke po selu od 10 sati, uz pratnju Igora i Škice iz sastava Redicool na harmonici i gitari. U 19.30 sati izreći će šentencu i spaliti Pusta, a odmah potom zabavu će nastaviti uz Duo Insieme u prostoru Društvenog doma u Banjolama.

Premanturci svoju maškaranu feštu započinju iste subote u 13 sati okupljanjem malih i velikih mještana na placi, a povorka kroz selo kreće u 14 sati. Za 17 sati je planiran predah uz fritaju, krofne i čaj, a nakon toga, u 17.30 Teatar Naranča najmlađe će razveseliti programom i animacijom. Na placi u 18.30 slijedi spaljivanje pusta te od 19 sati zabava za sve mještane i posjetitelje uz živu muziku za koju je kroz cijeli dan zadužen Serđo Valić.

Glavna manifestacija 5. godišnjeg doba u općini Medulin kao i svake godine održava se u Medulinu, u utorak 25. veljače 2020. godine. Cjelodnevna medulinska maškarana fešta započinje povorkom velikih maškara, koja u 10 sati kreće od crkve sv. Agneze, a tijekom dana će uz pratnju harmonike, pjesmu i dobro raspoloženje obići cijelo naselje.

Povorka Malih maškara u 16 sati kreće od fontane na medulinskoj rivi prema šatoru kod malina na vitar. Mališani iz vrtića i osnovne škole s područja općine Medulin zabavljati će se uz glazbu i animaciju, a potom se oni te svi zainteresirani mogu okušati u 2. Maškaranoj atletskoj utrci u organizaciji Općine i Atletskog kluba Medulin.

Start i cilj utrka je kod malina na vitar, a dječje utrke kreću u 17 (za predškolarce), 17.15 (za niže razrede osnovne škole) te u 17.30 sati (za više razrede). Glavna utrka za muškarce i žene, dužine 5000 metara, na rasporedu u 17.45. Utrke nemaju startnine, svim je sudionicima osigurana okrjepa, a dodatni motiv dolaska svim zainteresiranima mogu biti pehari i prigodni pokloni za najbolje i najljepše maskirane u dječjim kategorijama te vrijedne nagrade za najbolje plasirane i najljepše maskirane odrasle trkače. Pehari za prva 3 mjesta u muškoj i ženskoj kategoriji te poklon bon u vrijednosti 1.000, 800 i 500 kn. Najljepša i najoriginalnija muška, kao i ženska maska, zaslužiti će bon u vrijednosti od 1.000 kn.

Tradicionalna šentenca i spaljivanje Pusta planira se za 19 sati, kao i ranijih godina na medulinskoj placi. Zabava se potom seli u veliki šator na rivi u Medulinu, kraj malina na vitar, gdje od 20.30 uz bogatu gastro ponudu započinje glazbeni program uz DJ Nikolu z Kukurini te veliki koncert Lidije Bačić. 

Organizatori svih maškaranih fešti na području općine Medulin, mjesni odbori, mještani i predstavnici Općine pozivaju stoga sve zainteresirane male i velike posjetitelje da u bogatom najavljenom programu pronađu nešto za sebe i kroz naredne dane u veselju i zajedništvu provedu ovo bogato 5. godišnje doba u općini Medulin. (iPress)