Ono što se posljednjih mjeseci moglo čuti u kuloarima dobilo je svoje mjesto i na društvenim mrežama! Sukobi i podjele u IDS-u koji su eskalirali na europskim izborima te sve lošiji rejting pulskog gradonačelnika koji je, po svemu sudeći, najavio izlazak na lokalnim izborima za Županiju, čini se da bi mogli rezultirati 'uskrsnućem' počasnog predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića. Što više, čini se da bi po anketama na mrežama, u nekim kombinacijama, mogao i pobijediti.

Rezultati ankete objavljeni su na stranici Forza Istra. Anketa je, kako navode, provedena između 16. i 19. siječnja na županijskom uzorku od 900 anketiranih.

Na pitanje tko zaslužuje biti novi istarski župan od ponuđenih imena od kojih gotovo nitko nema ambicija za zasjesti na čelo Županije osim samog Miletića poredak bio bio: Boris Miletić IDS, Villi Bassanese SDP, Jurica Šiljeg HDZ, Plinio Cuccurin nezavisni, Anton Rupnik Zeleni Istra, Damir Grunbaum, Neka nova stranka i Damir Kajin nezavisni.

No, ako u anketu ubacimo Ivana Jakovčića IDS, Antona Klimana HDZ, Plinija Cuccurina, Vilija Bassanessea, Damira Grunbauma, Juricu Šiljega i Sanju Radolović SDP rezultat je - u drugi krug idu Ivan Jakovčić i Anton Kliman, s time da Jakovčić pobjeđuje u drugom krugu.

Ako izostavimo Jakovčića i dodamo Miletića stvari izgledaju bitno drukčije – prvi je Kliman, a slijede Miletić, Cuccurin, Bassanese, Grunbaum, Šiljeg i Sanja Radolović.  U drugi krug idu Boris Miletić i Anton Kliman. I Iznenađenje: Bivši ministar turizma Kliman tijesno pobjeđuje kao nezavisni kandidat!

Admini stranice Forza Istra navode kako su anketu proveli po raznim Viber i Facebook grupama u našim gradovima i županiji! Kako u našoj županije djeluje mnogo udruga raznih profila isto tako i raznih grupa i profila, uveli smo prvi put u Lijepoj našoj ovu metodu korištenja podataka. Moramo napomenuti da slične ankete na društvenim mrežama i metodologija njihove obrade već sad koriste razne novinske kuće i političke stranke!
Forza Istra koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu istarske populacije, napominju. 

Ferić u drugom krugu bolji od Cveka

Podsjetimo, u sveobuhvatnom istraživanju javnog mišljenja čije smo rezultate objavili u prosincu u izravnom srazu između najpopularnijeg SDP-ovog političara u Puli i IDS-ovca Roberta Cveka kojeg stranka već niz mjeseci priprema na preuzimanje mjesta pulskog gradonačelnika pobijedio bi Ferić  s 57,8 posto dok IDS-ovac Cvek osvaja 42,2 posto glasova ispitanika.

Puležani bi radije Sanju Radolović za županicu nego Borisa Miletića!

U izboru između nezavisnog Plinia Cuccurina i Borisa Miletića (pretpostavka je da je riječ o izboru za župana obzirom da je Miletić već najavio kandidaturu za prvog čovjeka Istre), predsjednik IDS-a osvaja 46,7 posto glasova ispitanika koji će izići na izbore, Cuccurin 40,8 dok je neodlučnih 12,5 posto.

Od više potencijalnih kandidata za župana Istarske županije najviše glasova bi, po ovom istraživanju, osvojio Boris Miletić (IDS), nezavisni Plinio Cuccurin (21,5, Sanja Radolović (SDP) 18,6 posto, Giovanni Sponza (IDS) 12,7, nezavisni Ivan Herak 10,9 te HDZ-ov Anton Kliman 7,4. Drugi mogući kandidati su ispod crte prolaznosti.

Po izboru ispitanika u Puli koji imaju jasno definiran stav o izboru stranke (bez neodlučnih i apstinenata) pobjedu bi, u izravnom izboru s IDS-ovim Borisom Miletić (46,2 posto) odnijela Sanja Radolović (SDP) i to 53,8 posto! Očito je da je većina ispitanika izvan IDS-a i njihovih simpatizera 'udružila' glasove. (iPress)