Jug Istre i Pula danas, a i proteklih dana, udišu najzagađeniji zrak u Hrvatskoj! Upozorenja koja su prethodnih dana stizala građanima Zagreba potaknula su našeg čitatelja da potraži stranice s informacijama o zagađenju zraka u Istri.

Jedna od njih je, na kojoj se dnevno mogu pratiti informacije o indeksu kvalitete zraka odnosno zagađenosti u više od 85 zemalja svijeta je https://waqi.info/hr/  ( World Air Quality Index ). Pula je 'u crvenom', odnosno s indeksom od 165 što označava zagađen zrak.  

I na stranicama Hrvatske agencije za okoliš i prirodu http://iszz.azo.hr/iskzl/ Pula je 'u crvenom' u kategoriji 'nezdrav zrak' za razliku od ostatka Istre. 

Uzrok ovako zagađenog zraka, više je nego jasno, je Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun. I dok ljeti nesnosan smrad koji se širi iz gomila otpada upozorava na opasnost, ispuštanja čestica koje su okom nevidljive je alarmantno jer one mogu ući u krvotok i ozbiljno ugroziti zdravlje ljudi. 

Poduzima li se nešto vezano uz emisije iz Kaštijuna, kada će se otkloniti bezbrojne manjkavosti u pogonu i hoće li netko odgovarati za ugrožvanje zdravlja građana? Odgovore nemamo. U slučaju da pitanja postavimo odgovornoj IDS-ovoj vlasti u Puli i Istri oni bi nas naravno uputili na Zagreb, Fond i ministarstva.

 

Medulin, iz kojeg je ljetos i krenula pobuna zbog nesnosnog smrada i odlazaka turista, je donio Rezoluciju. Za sada su to tek slova na papiru. 

Svi oni koji ne pate od amnezije znaju da su brojni građani, aktivisti ali i stručnjaci upozoravali na sve ovo što se događa s Centrom na Kaštijunu i oko njega i prije njegove izgradnje. Vladajući IDS je pak svim silama nametao upravo ovakav Centar s ovakvom tehnologijom. Zašto? Vjerojatno znaju oni koji su lobirali za ovakav Kaštijun.  (iPress)