U oproštajnom posjetu Vodnjanu boravio je generalni konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri. Svrha ovoga posjeta bila je želja konzula Palminteria, inače počasnog građanina Grada Vodnjana, da se osobno zahvali institucijama i zajednicama sa područja Vodnjanštine sa kojima je uspješno surađivao tijekom svojega mandata. Tako je prilikom jučerašnjeg posjeta obišao gradsku upravu i sjedište Grada Vodnjan te Zajednice Talijana Vodnjan i Galižana. Na svečanom prijemu koji je povodom ovoga posjeta upriličen u prostorijama Grada Vodnjan Gradonačelnik Klaudio Vitasović zahvalio se konzulu Palminteriu na svemu što je tijekom svojega mandata učinio za Grad Vodnjan, ali i za Zajednice Talijana Vodnjan i Galižana, naglasivši kako su odnosi između Vodnjana i Talijanskog konzulata oduvijek bili jako dobri, no tijekom mandatakonzula Palminteria oni su prerasli u jedan viši, prijateljski odnos koji je rezultirao i novim projektima kao što je susret predstavnika Vodnjana i Alberobella sa ciljem suradnje na području revitalizacije kažuna kao i prisustvom talijanskih proizvođača i izlagača u sklopu tjedna Talijanske kuhinje u svijetu na manifestaciji Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu. Ujedno su, Gradonačelnik Vitasović i Predsjednik Gradskog Vijeća Ghiraldo čestitali konzulu Palminteriu na novoj funkciji te mu zaželjeli sve najbolje tijekom njegovog budućeg boravka u Kairu (Egipat). U svom je govoru Konzul Palminteri rekao kako je izrazito zahvalan na svemu što je lokalna zajednica sa ovih područja učinila za njega a posebno na srdačnosti i gostoljubivosti koju je imao prilike osjetiti tijekom čitavog svojeg mandata na ovim prostorima izrazivši pomalo žaljenje zbog svog odlaska te naglasivši kako je tijekom svojega mandata upravo u Vodnjanu imao prilike kušati vrhunsko maslinovo ulje, bolje kvalitete od maslinovog ulja iz njegove rodne Puglie.     

Nakon prijema u Gradu Vodnjana konzul Palminteri posjetio je sjedište Zajednice Talijana Vodnjan u palači Bradamante gdje su ga dočekali predstavnici Zajednice predvođeni predsjednikom Liviom Belciem koji se također zahvalio konzulu Palminteriu naglasivši kako je Zajednica tijekom cijelog njegovog mandata osjećala izrazitu bliskost sa njim a koja je zajednici neophodna i od velike pomoći u ostvarivanju vlastitih prava. Konzul Palminteri je zatim posjetio Zajednicu Talijana „Armando Capolicchio“ u Galižani gdje ga je dočekala predsjednica zajednice, ujedno i zamjenica Gradonačelnika Diriana Delcaro Hrelja sa suradnicima koja se također zahvalila Konzulu za njegovu stalnu podršku svim aktivnostima koje su se provodile u Zajednici sa željom da će im i u budućnosti biti uvaženi gost.

Zahvalivši se na izvrsnoj suradnji konzul Palminteri naglasio je kako su Zajednice Talijana institucije koje baštine i predstavljaju Talijansku kulturu u inozemstvu te kako je to izuzetna čast. Prigodom jučerašnjeg posjeta konzulu Palminteriu uručeni su prigodni autohtoni pokloni od strane domaćina, institucija i zajednica.               

(iPress)