U duhu adventskog razdoblja Općina Kanfanar pripremila je niz sadržaja i događanja kojima će se obilježiti i proslaviti ovaj najveseliji mjesec u godini. S obzirom da se je mjesec prosinac u Istri nekada nazivalo božićnjakom, i sva će se pripremljena događanja održati pod programom naziva „Božićnjak u Kanfanaru“, a koji počinje već u nedjelju 8.12. smotrom mladog maslinovog ulja Kanfanarštine. Nakon smotre ulja za uvertiru, programska će se događanja nastaviti sljedećeg vikenda, odnosno u subotu 14.12. kada će za djecu i odrasle biti održane kreativne radionice izrade božićnih suvenira i ukrasa u kanfanarskom Domu mladih. Nastavak programa bit će u duhu sporta, i to  stolnoteniskog turnira kojeg će u školskoj sportskoj dvorani u srijedu 18.12. organizirati kanfanarski stolnoteniski klub. U petak 20.12. potom će se održati školska priredba, a vrhunac predbožićne atmosfere bit će u nedjelju 22.12. kada će se u parku na Placi u Kanfanaru organizirati humanitarni božićni sajam s popratnom prigodnom gastronomskom ponudom, na kojemu će se i ove godine moći pogledati i kupiti razne dekorativne predmete, prehrambene proizvode, ručne radove te suvenire i ukrase kanfanarskih udruga i drugih sudionika sajma. Tijekom bogatog  nedjeljnog programa bit će organiziran i popratni animacijski program za djecu, poput vožnje vlakićem, ali i glavna atrakcija – kuća Djeda Božićnjaka koja će tog popodneva biti otvorena u Domu mladih i kada će Djed Božićnjak sa svojim pomoćnicima darivati djecu božićnim poklonima. U isto vrijeme, u galeriji Malenica moći će se razgledati i izložbu koja će kroz usporedni prikaz fotografija lokacija u Kanfanaru pred 30 godina i danas na zanimljiv način prikazati rast i razvoj glavnog općinskog naselja.

Na dan Badnjaka, 24.12., po 11. put održat će se i program Badnjak u Kanfanaru kada se kroz zajednički ručak i druženje tradicionalno dočekuje blagdan Božića u duhu zajedništva žitelja Općine Kanfanar. Kao i uvijek, za Badnjak u Kanfanaru općina će svoje žitelje počastiti tradicionalnim jelima koja su se od davnina objedovala na ovaj dan u Istri, poput maneštre sa slance, pasutica i bakalara.

Kraj „Božićnjaka u Kanfanaru“ bit će obilježen glazbom, i to dvama koncertima. U petak 27.12.  održat će se slavljenički koncert grupe Gustafi koja će svojih 39 godina uspješne karijere proslaviti upravo u Kanfanaru, a u subotu 28.12. u kanfanarskoj župnoj crkvi Udruga Dvegrajci i Općina Kanfanar organizirat će tradicionalni božićni koncert na kojemu će ove godine nastupiti Mario Battifiaca i Karin Kuljanić, kojim će završiti i bogat program prosinačkih događanja u Kanfanaru.

(iPress)