Načelnik Općine Žminj, Željko Plavčić i direktor Usluge odvodnje d.o.o. Pazin Dragan Šipraka uveli su predstavnicu izvođača radova u radove kapitalnog infrastrukturnog projekta izgradnje kanalizacije Lukovica I.  Jučer su obišli teren budućeg gradilišta i izuzetno važnog infrastrukturnog projekta u Općini Žminj, kanalizacijskog sustava Lukovica I. koji će stanovnicima naselja Lukovica u Žminju omogućiti veći životni standard, ali i manje briga vezanih uz samu fekalnu odvodnju. 

513 metra dug sustav omogućiti će 25 priključaka što je otprilike dovoljno priključaka za 120 stanovnika naselja. Njegovom realizacijom mještani će biti spojeni na općinsku kanalizacijsku mrežu te se očekuje u potpunosti uklanjanje do sada aktualnih sabirnih jama, „septičkih jama“. Sama činjenica da se 50% naselja uskoro spaja na centralni kanalizacijski sustav predstavlja pomak i povećanje kvalitete i standarda života mještana Lukovice, ali i Žminja jer je ovo tek prva faza izgradnje sanitarne odvodnje na navedenom području, a koja predstavlja preduvjet za daljnju gradnju i spajanje svih stanovnika naselja na sustav sanitarne odvodnje.

Odlukom o odabiru najpovoljniji ponuđač bila je tvrtka Građevinar d.o.o. iz Rijeke čija predstavnica ne krije zadovoljstvo da će u Žminju graditi sustav odvodnje u vrijednosti 1.121.068,75 kuna s PDV-om osiguranih zahvaljujući odličnoj suradnji Općine Žminj i Hrvatskih voda. Kroz tri mjeseca, odnosno 90 dana izvođač je dužan navedeni projekt realizirati te predati investitoru.
Ne sumnjajući u stručnost izvođača, ali i pod budnim okom nadzornih inžinjera iz tvrtke Učka Konzalting vjerujemo u zadovoljstvo svih mještana po završetku projekta, ali i daljnju suradnju te nastavak gradnje mreže sustava odvodnje Lukovica II., kao i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda za koji je dokumentacija u visokoj fazi realizacije također zahvaljujući Hrvatskim vodama i rukovodstvu istih koji shvaćaju problematiku odvodnje u Žminju, ali i pružaju maksimalnu podršku unaprjeđenju i razvoju iste kako bi Žminj u bliskoj budućnosti bio i po tom pitanju sredina visokog standarda življenja.
Na kraju, načelnik Plavčić zahvalio se i naručitelju i izvođaču te obećao punu operativnu i poslovnu podršku zajedno s nadzorom, kao i Hrvatskim vodama koje kroz redoviti program prate projekte na području Općine Žminj brinući se o odvodnji, ali vodama na području općine, izvijestili su iz Žminja. (iPress)