Trinaest dana izuzetno sadržajno bogate tradicionalne umaške božićne manifestacije "Umagični blagdan", koja se organizira desetu godinu za redom, a u kojoj će guštati Umageži i njihovi gosti koji će tijekom mjeseca prosinca boraviti u Umagu, najavili su ravnateljica Ustanove Festum Larisa Gašperini, savjetnica za manifestacije, informiranje i protokol Iva Jakac Brajković te direktor Turističke zajednice grada Umaga Milovan Popović.

Zabavu i opuštanje u iću i piću na središnjem umaškom Trgu 1. svibnja, gdje će biti niknuti nove bajkovite kućice koje će brojnim posjetiteljima pružati bogatu ponudu slatkih i slanih delicija koje će zasigurno zadovoljiti sve ukuse, otvorit će 19. prosinca grupa Vigor.

Bajkovite kućice će svakim danom trajanja Umagičnih blagdana svoja vrata otvarati od 11 sati ujutro te posjetitelje zagrijavati tijekom cijeloga dana za večer koja će svaki dan predstavljati vrijeme izvanrednih koncerata raznih izvođača

Već dan poslije, 20. prosinca, od 20 sati u umaškoj kino dvorani posjetitelji će moći uživati u božićnom koncertu na kojem će pjevati dvije dive božanstvenih glasova, Martina Tomčić Moskaljov i Ivana Husar Mlinac uz pratnju orkestra Husar&Tomčić glazbene škole.

Pri izlasku na umagični trg neće biti predaha, jer će se domaća grupa „The Molly“ nastaviti sa stilom zabavljajući posjetitelje uz već uhodanu ukusnu gastro ponudu.

Kako je blagdansko doba ipak najčarobnije u glavicama najmlađih, za njih je u subotu 21. prosinca na trgu priređena predstava "Djed Božićnjak u Istri", nakon koje će pozornicu preuzeti uvijek energični Puhački orkestar „Naša sloga“ Babići.

Iste će večeri, od 18 sati u kino dvorani Udruga "Gaia" pripremiti "Božićni show" pun iznenađenja, nakon kojeg će trg napuniti vrhunski glas i stas Damira Kedže.

Nedjelja je, pak, rezervirana za čaroliju baleta, jer na scenu stupaju polaznice Baletnog centra "Carlotta Grisi" i gosti, a koji će, pod vodstvom Nicolaea Vasca, otplesati dobro poznatog "Orašara".

Slijedi večernji koncert zagrebačke grupe "Christmas Trio" koji će stopiti zvukove gitare, flaute i violine te publici pokloniti koncert najpoznatijih božićnih pjesama.

U ponedjeljak dolazi uvijek dobro raspoloženi "Mauro Staraj & La Banda" u unplugged verziji, a Badnjak u Umagu nosi već tradicionalno jutro posvećeno svojim sugrađanima. Tako će gradonačelnik Vili Bassanese zajedno sa svojim suradnicima dijeliti brojnim građanima bakalar, a tijekom druženja sve će prisutne zadiviti grupa "NoStress". Ni na Badnje večer neće nedostajati glazbe, i to zahvaljujući "Tu i tamo bendu", koji će zasigurno stvoriti veselu atmosferu.

Umagični blagdani nastavljaju 26. prosinca s energičnom Limenom glazbom ZT Buje, a večer će zaokružiti Stefano Hering i Dražen Petek uz svoj šaroliki glazbeni repertoar. Večernji koncerti koji slijede za vikend su nezaboravni nastupi bendova The A!, atraktivnih Gelato Sisters, domaćih Pop Gunz-a i Part Time Band-a.

Oproštaj sa starom godinom i veselje ulaska u novu godinu, organizatori su povjerili Maji Šuput koja će na svoj način "pokrenuti" ulazak u novu 2020 godinu. Točno u ponoć nebo će obasjati spektakularni vatromet, dok će atmosferu prije koncerta zagrijati energičan DJ Shurky, koji će nakon Maje i zaključiti ovu fantastičnu večer.

Sadržaja tijekom Umagičnih dana naći će i pristalice i ljubitelji sportskih aktivnosti. Tako će 26. prosinca u 11 sati, sa Trga 1. svibnja startati sudionici Ho, Ho, Ho utrke, a prvog dana Nove godine, u srijedu, 1. siječnja u 12 sati startat će sudionici novogodišnje biciklijade.

Tijekom Umagičnih blagdana na prostoru Umaga bit će otvoreno pet hotela i brojni privatni smještaji pa u Turističkoj zajednici očekuju ostvarenje 15.000 tisuća noćenja gostiju.

Ovogodišnju Umagičnu bajku organiziraju Grad Umag, Ustanova Festum i Turističke zajednice grada Umaga, uz potporu hotelske kompanije Plava laguna d.d. te Kempinski Hotela Adriatic. (iPress)