Nakon vrlo vjetrovitog jutra, sredinom dana intenzivna grmljavinska fronta s jugozapada brzo se premjestila preko našeg područja i trenutno napreduje prema unutrašnjosti zemlje i Dalmaciji, javlja Istramet.

U Istri je, kako pišu, do 14 sati mjestimice pala obilna kiša, a najobilnije količine zabilježile su kod Vižinade (32 mm) te Žminj (31 mm), Špinovci (30 mm) i Žužići (29 mm). U Pazinu je palo 21 mm, Rovinju 15 mm, Umagu 12 mm, a u Puli i tek Poreču 7 mm.

Velike količine kiše mjestimice su uzrokovale bujice, naročito na području Vižinade, no čini se da šteta nije bilo. Kišu je pratila i velika grmljavinska aktivnost, samo na istarskom području za vrijeme prolaska fronte zabilježeno je više od 2000 udara munja.

Najjači udari juga zabilježeni su na Barbanštini gdje je Istrametova postaja u Draguzetima izmjerila 25 m/s ili 90 km/h. U Puli su udari dostizali 23 m/s (83 km/h), Umagu 22 m/s (79 km/h) te Poreč sa 17 m/s (61 km/h).

Jak na mahove olujni vjetar, koji od sinoć ponovno puše duž zapadne obale Istre, te podizanje razine mora stvarao je probleme u prometu te je zbog izlijevanja vode na kolnik bio u prekidu promet na državnoj cesti Tar-Novigrad, na mostu Antenal sve do 14.40 sati.

More se prelijevalo i preko rive u Rovinju, a nagli porast razine mora zabilježen je i u Poreču, Novigradu te u Umagu, ali sve srećom bez veće štete.

Za zapadnu obalu Istre danas je oglašen crveni meteoalar zbog jakog i olujnog juga pri čemu su mogući najjači udari i do 120 km/h.

Prema prognozi DHMZ-a danas će biti pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, u drugom dijelu dana mjestimice je moguća i obilna oborina, na moru i lokalne nevere, a u noći djelomično smanjenje naoblake.

Puhat će umjereno do jako, na udare ponegdje olujno jugo, a tijekom poslijepodneva i navečer će slabjeti i mjestimice okretati na slab do umjeren, ponegdje pojačan jugozapadnjak i zapadnjak. More će biti umjereno valovito i valovito, mjestimice i jače valovito, a poslijepodne će postupno slabjeti. Najviša temperatura zraka bit će uglavnom od 16 do 20 °C. (iPress)