Kod Pule je danas otvorena vojarna ''Hrvatski branitelji Istre'', a svečanom otvorenju nazočili su članovi obitelji branitelja poginulih tijekom razminiranja Zračne luke Pula, predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, zamjenik župana Istarske županije koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin, gradonačelnik Pule Boris Miletić, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Alen Klabot, načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin te brojni uzvanici.

Naime, u cilju promicanja vrijednosti Domovinskog rata, povećanja sigurnosti i zaštite stanovništva, a u  kontekstu promjena u sigurnosnom okružju te efikasnijeg odgovora na nove sigurnosne izazove, donesen je koncept operativnog razmještaja, kojim se postrojbe Hrvatske vojske vraćaju u Pulu. Nakon povratka postrojbi vojske u Sinj, Vukovar, Ploče i Varaždin, dolazak vojske na područje Istre rezultat je uspješne suradnje Ministarstva obrane, Hrvatske vojske i Istarske županije.

U vojarni ''Hrvatski branitelji Istre'' nalazit će se Središte za besposadne zrakoplovne sustave, koje će u svom sastavu imati ''Orbiter 3B'', novo sredstvo Hrvatske vojske u sustavu domovinske sigurnosti. Zapovjednik Središta za besposadne zrakoplovne sustave je bojnik Zvonimir Mravunac, dok je zapovjednik vojarne ''Hrvatski branitelji Istre'' pukovnik Zoran Pervan.

Program svečanog otvaranja vojarne započeo je na ulazu u vojarnu, otkrivanjem spomen obilježja u znak sjećanja na  prelet MiG-a pilota pukovnika Danijela Borovića, a otkrili su ga upravo pukovnik Borović i umirovljeni brigadir Željko Jelenić. Naime, riječ je o zrakoplovnom eksponatu koji simbolizira herojski pothvat pilota Danijela Borovića koji je 4. veljače 1992. godine iz zrakoplovne baza JNA Željava, unatoč svim nedaćama, borbenim avionom MiG-21 uspješno sletio u 92. zrakoplovnu bazu Pula.
 
Uslijedilo je otkrivanje amblema vojarne ''Hrvatski branitelji Istre'' kojeg su otkrili članovi obitelji četvorice pripadnika Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova, koji su poginuli prilikom razminiranja vojarne. Nakon blagoslova vojarne kojeg je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan, izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće kod spomen-obilježja poginulih pirotehničara. Da podsjetimo, 10. studenog 1991. godine, nakon što je Hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA prostor eskadrile i letjelišta u Puli, prilikom razminiranja zrakoplovne baze, od nagaznih mina poginuli su pripadnici specijalne jedinice policije Vicalj Marjanović i Stevo Grbić te bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Bulešić.

U središnjem djelu svečanosti zapovjednik Središta za besposadne zrakoplovne sustave bojnik Zvonimir Mravunac predao je prijavak predsjednici Grabar-Kitarović, a potom su uslijedila obraćanja visokih uzvanika, nakon čega obavljen obilazak i imenovanje prostorija Središta za besposadne zrakoplovne sustave.

U prigodi povratka Hrvatske vojske u Pulu, na parkiralištu Karolina, ispred pulske Arene, za sve zainteresirane građane i posjetitelje upriličen je taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske, kojem su se sa svojom opremom pridružili i pripadnici Interventne jedinice policije Pula.

(iPress)