Međunarodna manifestacija "Dani mladog maslinovog ulja" otvorena je u petak u Vodnjanu, a predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je na otvorenju da treba očuvati visoku kakvoću i povećati potrošnju maslinova ulja.

Ustvrdivši kako je maslinovo ulje s ovog područja po kakvoći u samom svjetskom vrhu te kako je Vodnjan grad maslinovog ulja najviše kakvoće, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je maslinarstvo važan dio našeg identiteta.

S ekonomskog aspekta maslina je omogućila održanje stanovništva i razvoj na obali i otocima u dugom povijesnom razdoblju dok danas omogućuje otvaranje novih poslova i OPG-ova, rekla je predsjednica.

Istaknula je važnost kvalitete maslinovog ulja koja je u izravnoj vezi s cijenom i prihodima, te dodala kako zabrinjava što ne proizvodimo dovoljne količine maslinova ulja ni za domaću potrošnju, a kamoli za izvoz.

Spomenula je i nisku potrošnju maslinova ulja od svega dvije litre godišnje po stanovniku dok je europski prosjek četiri litre, a primjerice u Grčkoj 20 litara. "Stoga, ciljevi su nam veća potrošnja maslinova ulja po stanovniku, proizvodnja i veći izvoz", zaključila je.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako su iz programa resornog ministarstva na području Istarske županije ugovoreni brojni projekti vrijedni više od 613 milijuna kuna, među kojima oni vezani uz preradu masline, te kako je do sada isplaćeno oko 220 milijuna kuna. Ocijenila je da maslinarski projekti na vodnjanskom području mogu biti uzor drugima.

Hrvatska proizvodnja maslinova ulja po njezinim je riječima skromna, ali prepoznata u svijetu.

Vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović rekao je da Dani mladog maslinovog ulja iz godine u godinu donose sve više sadržaja, jer se uvijek nastoji sljubiti kvalitetna maslinova ulja s najboljim gastronomskim i enološkim delicijama.

Riječ je, kako je rekao, o jednoj od važnijih međunarodnih manifestacija u Istri koja okuplja proizvođače vrhunskih maslinovih ulja šire regije te doprinosi afirmaciji vodnjanskog ekstradjevičanskog maslinova ulja, koje je prepoznatljiv autohtoni vodnjanski brend i u svjetskim razmjerima jedno od najboljih maslinovih ulja. (H)