Danas su kod središnjeg križa na gradskom groblju u Puli položeni vijenci i zapaljene svijeće za četvoricu pirotehničara, koji su prije 28 godine poginuli prilikom razminiranja Zračne luke Pula.

U nedjelju, 10. studenog 1991. godine, nakon što je hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA prostor eskadrile i letjelišta u Puli, prilikom razminiranja zrakoplovne baze, od nagaznih mina poginula su četvorica pirotehničara: pripadnici specijalne jedinice policije Vicalj Marjanović i Stevo Grbić te bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Bulešić.

Naime, zbog potrebe preuzimanja vojnog aerodrome i mogućnosti miniranja piste na vojnom aerodromu, Krizni štab tadašnje općine Pula uputio je ekipu za preuzimanje objekata, u čijem sastavu su bila četiri pirotehničara, od kojih su dvojica bili pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, a dvojica pripadnici Zbora narodne garde (ZNG). Oni su uspjeli nagovoriti predstavnike bivše JNA da ne dižu u zrak pistu, nakon čega su zajedno s njima skinuli satne mehanizme na vremenskim upaljačima, koji su bili postavljeni na eksplozivna punjenja. Dana 10. studenog oko 13.30 sati pirotehničari su ponovno obišli bušotine s eksplozivnim punjenjem, kojom prilikom je došlo do aktiviranja eksploziva u bušotini te su sva četvorica pirotehničara poginula.

Svojom nesebičnom žrtvom, Marijan Vinković, Dušan Bulešić, Vicalj Marjanović i Stevo Grbić, otklonili su opasnost i spasili živote mnogih, a danas su im polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju, uz njihove obitelji, počast odali predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Policijske uprave istarske, predstavnici Istarske županije, Grada Pule, Zračne luke Pula te udruge iz Domovinskog rata. Nakon polaganja vijenaca, prisutnima se obratio načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin, koji je u prigodnom govoru podsjetio na hrabrost četvorice pirotehničara. ''Njihova žrtva je nemjerljiva i stoga, poštovane obitelji, nema riječi kojima bih mogao olakšati bol koju i danas osjećate. Mogu samo reći da možete biti ponosni na svoje i naše heroje. Ponosni na njihovu hrabrost, odlučnost i domoljublje. Ponosni što su svojom nesebičnom žrtvom spasili živote mnogih. I po tome ćemo ih zauvijek pamtiti. I uvijek ćemo to s ponosom isticati kako bi naše mlade generacije poznavale povijest i znale cijeniti žrtvu naših branitelja'' rekao je načelnik policijske uprave. Potom su svi prisutni minutom šutnje odali počast stradalim pirotehničarima te su se kroz riječi policijskog kapelana don Ive Borića prisjetili žrtve svih onih koji su svoje živote nesebično položili na Oltar domovine i omogućili nam da danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj, stoji u priopćenju.

(iPress)