Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak je u Medulinu svečano otvorila nadogradnju osnovne škole dr. Mate Demarina i školske sportske dvorane u Medulinu ustvrdivši kako Hrvatska kao društvo mora prepoznati prioritet obrazovanja i ulaganja u ljude.

"Mi ne smijemo razmišljati o drugim prioritetima već isključivo o ulaganju u ljude, pritom mlade ljude i u našu djecu. To nema alternative i naravno sve to popraćeno konkretnim akcijama i ulaganjima poput nadogradnje osnovne škole u Medulinu, što se ispostavilo da je riječ o najvećem investicijskom pothvatu ove općine", istaknula je ministrica Divjak dodavši kako je općina Medulin ostvarila veliki pothvat kada je kreditnim zaduženjem dogradila školu kako bi učenicima osigurala infrastrukturu i opremu za kvalitetan rad odnosno školu u kojoj se učenici i učitelji osjećaju dobro.

Osnovna škola dr. Mate Demarina jedna je od najvećih škola u Istarskoj županiji a navedenom dogradnjom škola je dobila šest učionica te dva praktikuma s pripadajućim kabinetima i spremištem, prostoriju za učenike s teškoćama, bibliotečno-informatički centar te sanitarije za učenike i nastavnike. Dodatno, učenici su dobili i školsku sportsku dvoranu s pratećim sadržajima, a vrijednost ove investicije u općini Medulin je oko 42 milijuna kuna.

Ustvrdivši kako je kurikularna reforma ušla u sve škole te kako posla ima i dalje jer, kako je rekla, "drugi element su motivirani educirani i kompetentni učitelji i nastavnici" ministrica je istaknula kako bez njihovog velikog zalaganja i ulaganja resornom Ministarstva u njihovu kontinuiranu edukaciju neće biti značajnog pomaka.

"Upravo tu ministarstvo preuzima svoju ulogu te je, uz naravno opremanje škola, u protekle tri godine i u godini koja slijedi izdvojeno je dvije milijarde kuna iz državnog proračuna ali najvećim dijelom iz europskih fondova", naglasila je Divjak.

Obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin ovu je investiciju ocijenio hvalevrijednom kazavši kako "svaka uložena kuna u obrazovanje višestruko se vraća".

"Trebalo je hrabrosti i odvažnosti čelnicima općine Medulin za pokretanje kapitalne investicije u javnome školstvu kroz samostalno kreditno zaduživanje, bez ičije druge pomoći. Istarska županija kao formalni osnivač škole nije sudjelovala u investiciju, a kreditno se zadužiti za više od 40 milijuna kuna veliki je vjerujem i održivi zalogaj i za relativnu bogatu medulinsku općinu" - ustvrdio je Radin dodavši kako je investiranje u znanje i obrazovanje ulog u budućnost naše djece.

Po njegovim riječima kada se govori o školskom sustavu istarski strategijski prioritet je osiguranje adekvatnih uvjeta za rad i za učenje dostojne trećeg milenija te jednosmjensku nastavu u svim školama na području Istre.

"Sustav zahtjeva kontinuirano ulaganje i mi se ne možemo niti smijemo kontinuirano zaduživati. Bez izgrađenog sustava financiranja kapitalnih investicija u javnome školstvu na razini države, bez stvarne fiskalne decentralizacije u korist lokalne regionalne samouprave neće biti moguće ostvariti pomak na strategijski važnom području izgradnje školske infrastrukture funkcionalne zahtjevima obrazovanja u 21. stoljeću" - zaključio je Fabrizio Radin.

(Hina)