Više od 40 članova Društva invalida Poreč svakoga tjedna koristi teretanu za osobe s invaliditetom, otvorenu sredinom srpnja u Poreču, rezultat uspješnog EU projekta „I ja mogu trenirati“ Body-building kluba Veli Jože, Grada Poreča, Sportske zajednice Grada Poreča i Društva invalida Poreč.

U prvi trening bilo je uključeno dvadesetak osoba s invaliditetom te djece s teškoćama u razvoju, da bi danas u trening bilo uključeno preko 40 aktivnih osoba s invaliditetom. Treninzi za sudionike projekta održavaju  se utorkom i četvrtkom od 17-19 sati pod vodstvom stručnog osoblja, a oduševljenje ovom novom, prilagođenom ponudom u gradu ne skrivaju članovi Društva invalida Poreč

- Treniram od samog početka i trenirat ću dok budem mogao. Imam više kondicije, lakše se krećem. Tu sam radi zdravlja, kaže Božo Brčić, jedan od korisnika. S njim se slaže i Đino Rajko koji je u programu već dva mjeseca. – Nemam namjeru stati. Osjećam veću pokretljivost i sigurnost u hodanju.

Pohvale idu i trenerima koji su odlučni i strpljivi, a pomažu korisnicima na svakom treningu.

- Iako sam ovdje tek mjesec dana, već sada bolje spavam i lakše se krećem. Radim na jačanju muskulature, a osjećam se zadovoljnije., govori Mladen Kokot koji se kao i Bojana Belušić primjetno bolje osjeća, uz manje bolove. – Šteta što ga nije bilo i ranije, ali smo sretni zbog ovog projekta i sigurno nastavljamo dalje, zaključuju.

Podsjetimo, body-building klub Veli Jože se zajedno s partnerima prijavio na natječaj Europskog socijalnog fonda projektom “Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz sport” i dobio najveći iznos sufinanciranja od gotovo 1,5 milijuna kuna. Sredstva su raspoređena u dvije faze – nakon provedene izgradnje teretane i nabave opreme, preostala sredstva koriste se za provedbu projekta kroz stručno osoblje - trenere, fizioterapeute, kineziologe i nutricioniste.

Vježbalište se proteže na površini od 400 m2 i ima uređen prilaz za osobe s invaliditetom, a u njoj se nalazi četrdesetak sprava.

(iPress)