Tradicionalni susret istarskih kantadura „Zakantajmo istrijanske kante“ koji svake godine u selu Barat u Općini Kanfanar sredinom rujna okuplja kantadure iz cijele Istre održat će se ove subote, 14. rujna s početkom u 19 sati.

Tijekom duge tradicije održavanja, susret je postao poznat kao jedini skup čiji izvođači izvode tradicionalne istarske pjesme i napjeve isključivo kroz dvoglasje tijesnih intervala, kao poseban folklorni stil pjevanja svojstven za područje Istre i Hrvatskog primorja te, kao takav, zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske i jedno od hrvatskih kulturnih dobara na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Uz pjevanje na tanko i debelo na susretu će se moći čuti i specifičan način pjevanja „bugarenje sjeverne Istre“.

Pjevanje „na tanko i debelo“ i ove će godine  predstaviti na desetke kantadura koji će u Barat stići iz svih krajeva Istre. Posebno raduje činjenica da se iz susreta u susret pojavljuju i novi, mladi kantaduri, što daje nadu da će ovaj segment istarske tradicijske baštine ostati očuvan.  Vrijednost ovog susreta prepoznata je i od struke te je krajem  2018. godine manifestacija „Zakantajmo istrijanske kante“ osvojila je i nacionalnu nagradu „Simply the best“ u kategoriji manifestacija koje njeguju tradicijsku baštinu.

Manifestaciju uz pokroviteljstvo Općine Kanfanar organizira Danijele Pernić, čiji je pokojni otac Renato Pernić i pokrenuo susrete istrijanskih kantadura još 1995. godine, dok će program voditi Davor Ban iz Barata. Manifestacija će se održati po 23. put, a 15. jubilarni put u Baratu na tradicionalnoj lokaciji ispred crkve svetog Petra u Okovima, stoji u priopćenju.

(iPress)