Umag, destinacija s preko 140 godina organiziranog turizma, a koja svake godine ulazi u TOP 5 hrvatskih destinacija, i ove je godine svoju lijepu turističku priču zaokružila na najbolji mogući način - uz živu muziku, ukusnu gastro ponudu i vatromet.

Umaška noć u organizaciji Grada Umaga, Turističke zajednice grada Umaga i Ustanove Festum, privukla je u ponedjeljak, 9. rujna 2019. veliki broj građana, turističkih djelatnika, kao i samih turista.

Simbolično se Umag ovom manifestacijom zahvalio djelatnicima u turizmu, privatnim iznajmljivačima, ugostiteljima te svima onima koji su dali značajan doprinos u postizanju ovako velikog uspjeha tijekom protekle sezone. Bila je riječ o još jednoj humanitarnoj fešti na kojoj su prikupljena sredstva namijenjena nabavci radiološkog uređaja za umaški Dom zdravlja, kao i za pomoć sugrađanki koja je u požaru izgubila gotovo sve svoje stvari, a sve kako bi lakše prebrodila ovaj težak period života.

U prvih osam mjeseci 427.000 dolazaka, što je 4,5% više, te 2.349.000 noćenja - 1,5% više nego lani

Destinacija Umag ove je godine u prvih osam mjeseci ostvarila 427.000 dolazaka, što je 4,5% više, te 2.349.000 noćenja, odnosno 1,5% više u usporedbi s istim razdobljem protekle godine. Prvih par dana rujna zabilježilo je također porast u odnosu na lani, a obzirom na najave, očekujemo da ćemo i godinu završiti kako je i planirano, s plusom od 1-2%.

Ovaj je rezultat proizašao iz niza faktora, među kojima su sustavno ulaganje u turističke kapacitete, ulaganje u infrastrukturu, plaže i parkove, a ponudu su obogatile i brojne manifestacije koje su se tijekom ljeta gotovo svaki dan održavale u Umagu. „Umagično ljeto“ ponudilo je tri programa, za sve ukuse i generacije, i to „Umag(o) summer“, „Umag(o) classica“ i „Umag(o) ethno, jazz & blues“. Tako je Umag i ove godine ugostio brojne vrsne izvođače. U okviru Umag(o) summer bila su tu 3 Tenora, The Frajle, Đani Stipaničev, Mina e Celentano Tribute Band, Griff&Zucchero Celebration Band te Opća opasnost, a publici su se predstavili i domaći Istravaganti, Lungomare, Pop Gunz-i, Screaming Wheels, „Naša sloga“ Babići te mnogi gostujući izvođači kao Sutton Youth Concert Band, Limena glazba Vižinada, Ansambl harmonika Anantango te SO-Do El Sistema. U parku Luciana Delbianca brojnu su publiku oduševili Atma Mundi Ansable, Borna Šercar's Jazziana Croatica, Etno skupina Šćike te Tomislav Goluban trio, a koji su nastupili u okviru „Umag(o) ethno, jazz & blues“. „Umag(o) classica“ je pak nudila repertoar za ljubitelje klasične glazbe te je ugostila Quartetto di Venezia, Zagrebački komorni orkestar & Fedotov, Ensamble Croazzola Concertante, Ana&Viktor Vidović, Harlequin Art Collective te Ansambl Misenscene.

Amfiteatar parka Humagum i ovog je ljeta predstavljao pozornicu Ljetnog kina, koji je jednom tjedno nudio raznovrsne filmove, od '20.-tih godina, kao što je Mališan Charlija Chaplina, pa sve do aktualnih velikih hitova poput „Bohemian Raphsody“. Za ljubitelje kulture, ovo je ljeto MMC galerija Grada Umaga bila domaćin izložbi vrhunskih umjetnika Đanija Celije i Nikoline Ivezić. Većina navedenih manifestacija bila je potpuno besplatna, čime su Grad Umag, Ustanova Festum i Turistička zajednica kreirali dodanu vrijednost cjelokupne umaške ponude te podigli kvalitetu zabavnog i kulturnog života u gradu.

Pored navedenih manifestacija, turistički je promet doživio rekord i zahvaljujući segmentu sporta. Umag, kao Europski grad sporta 2018., destinacija s izvanrednom sportskom infrastrukturom, bio je i mjesto održavanja priprema brojnih svjetskih klubova i reprezentacija. K tome, doprinos je bio i samih sportskih manifestacija koje su se tijekom godine održavale u Umagu, kao što su ATP Croatia Open, serija nogometnih turnira za mlađe uzraste – Umag Trophy, Istarsko proljeće, Trofej Umag, WKF Premijer karate kamp za mlade, Prvenstvo Hrvatske u odbojci na pijesku, a tek slijede i ITF GMP Tennis Cup,  Champions Bowl – juniorsko svjetsko prvenstvo u tenisu, Svjetsko prvenstvo za veterane u tenisu i Istria Granfondo.

Od većih manifestacija drugog tipa, nikako ne smijemo zaboraviti na najjače izdanje Sea Star Festivala koji je predstavljao svojevrsni početak pojačane turističke sezone.

Unatoč najavama lošijih turističkih rezultata, Umag se ne može požaliti. Dobri rezultati svakako su pokazatelj kako je ponuda u Umagu sve zanimljivija, bogatija i raznovrsnija. Svatko od posjetitelja, kao i naših građana, može pronaći ponešto za sebe.

Umaška noć za kraj špice sezone

Umaška je noć za kraj špice sezone svakako predstavljala „šećer na kraju“ još jednog uspješnog ljeta. Jer, na ovoj je fešti red došao upravo na sve one građane i turističke djelatnike koji su svojim trudom i radom neposredno utjecali na stvaranje visoke razine ponude u Umagu. A i ostali građani bili su pozvani kako bi im završnom feštom, uz veliki vatromet, pružali podršku i izrekli im jedno veliko HVALA.

Zajednički timski rad, sustavno planiranje, trud i zalaganje svih dionika umaškog turizma, recept su uspjeha našega grada u okviru turističkog prometa. Ponosan član top 5 destinacija u Hrvatskoj svake godine bilježi nove rekorde, a svaki je rekord motivacija za naredni.

Čestitamo svim sudionicima u turizmu sa željom da se nastavi niz te da sljedeća sezona bude još i uspješnija!, poručili su iz Grada Umaga. 

(iPress)